Idag börjar Fashion revolution week -Var med och ställ krav på klädbutikerna!

 
Idag börjar Fashion revolution week! Det är en global temavecka som startades efter Rana plaza-katastrofen i Bangladesh den 24 april 2013. En textilfabrik på åtta våningar kollapsade, 1134 människor dog och över 2500 skadades. Kollapsen berodde på att huset inte var tillräckligt stabilt byggt, något som upptäcktes några dagar innan kraschen. Trots det tvingades arbetarna återgå till arbetet vilket ledde till denna masskatastrof. Fabriken tillverkade framförallt textilier till västvärlden. 
 
Även om det här är en ovanligt tragisk katastrof tvingas många arbetare inom textilindustrin världen över jobba under usla förhållanden. Dom flesta klädbutiker idag äger inte sina egna produktionsfabriker utan köper billigast möjliga tjänster från utvecklingsländer. För att vi i dom rika delarna av världen ska kunna köpa så billiga kläder som möjligt, tvingas arbetare i dessa länder arbeta fler timmar, till sämre löner och under riskabla förhållanden. Framförallt är det kvinnor som drabbas då det till största delen är dom som jobbar i kläd- och textilindustrin. Jag har ju ett stortmiljöintresse och ofta hänger ett företags ansvarstagande för rättvisa arbetsförhållanden ihop med ansvar för miljön. Klädbutiker som framförallt vill sälja så mycket kläder som möjligt, till så lågt pris det bara går, har alltså ofta både sämre arbetsförhållanden och större miljöpåverkan. 
Vad kan vi då göra åt detta? Hur kan vi förhindra att våra kläder bidrar till usla arbetsförhållanden och stora miljöföroreningar? Här är några tips!
 
- Ta reda på hur det ser ut i produktionen hos dina favoritaffärer. Ställ frågor i butiken, ring kundupplysningen, läs på hemsidan. Är det svårt att få tag på informationen, är det sannolikt ett dåligt tecken. Ett företag som bryr sig om dessa frågor är antagligen stolta över det och vill visa upp den informationen. 
 
- Köp kläder från rättvise- och miljömärkta butiker. Det finns mycket fler än man kan tro. Speciellt på internet!
 
- Köp färre kläder. Som bilden nedan visar så har vår klädkonsumtion ökat med 50% under tio år. Samtidigt som den övriga konsumtionen bara ökat med 25%. Har vi verkligen fått ett så stort behov av fler kläder helt plötsligt?
Bilden kommer från Slowfashionuppropet
 
- Köp second hand. Självklart måste jag ha med denna punkt då jag älskar second hand! Speciellt Tradera som jag tycker gör det lättare att hitta det man söker än många andra butiker. Men loppisar är mysigt också:)
 
-Gör något annat. Kanske en lite märklig punkt, men vi behöver komma ihåg att vi hela tiden omgärdas av reklam och företag som vill få oss handla. Vi blir uppmanade om att shoppa oss vackrare, populärare och lyckligare varje dag, speciellt nu när vi spenderar så mycket tid på internet. Shopping har blivit en folksport med stora förorter till shoppingområden dit vi kan åka varje helg. Finns det något roligare vi kan göra med vår tid och våra pengar?
 
Jag kommer skriva mer om Fashion revolution week i veckan då det är ett ämne som är så viktigt för mig som modeintresserad. Du kan också läsa mer om det på Fashionrevolution.
#1 - - Netti Starby:

Så himla viktigt och vad bra att du lyfter det här! <3 Kramis

Svar: Tack, vad kul att höra<3
Johanna