Om schismen på Youtube mellan Ida Warg och Matgeek

 
Ni som inte tittar så mycket på Youtube har kanske missat detta, men i söndags blev det lite drama mellan dom svenska Toutuberna Ida Warg och Matgeek
Lite kort sammanfattat har Ida Warg lagt ut en video där hon listar 5 saker i en mataffär hon inte skulle köpa och varför. Bl.a. nämner hon GMO-producerade varor som dåligt för hälsan. Matgeek svarar då med en video som han döper till Matgeek mansplainar Ida Wargs tips i affären. I den fördömer han henne för att sprida osanning till sina unga tittare och förklarar varför hon har fel i dom åsikter hon tar upp. 
 
Han verkar ha rätt i en hel del han säger även om att mena att korv är bra mat snarare är en tolkningsfråga. Hon har kontrat med en video där hon förklarar en del av det hon sagt och att hennes video inte var helt genomtänkt utan mer spontana intryck i en mataffär. So far, inte så himla konstigt. Mat är ju en väldigt vanlig källa till debatter nu för tiden och än så länge verkar det vara mycket vi inte vet om hur den påverkar oss. 
 
Problemet är att hon har fått otroligt mycket hat efter hans video. Många kommentarer om att hon är blåst, en bimbo, obildad osv och tom någon som har startat hashtagen #killida. Det verkar ju vara rätt vanligt på Youtube tyvärr eftersom det finns så många unga tittare. Men efter den här videon har hon blivit överöst. Det har också blivit en del diskussioner om kön på dom olika kanalerna och att han inte borde lägga ut en sån här kritisk video då hon som kvinna redan får mycket negativa kommentarer. 
 
Hans försvar till det här är att han har gjort en saklig video som bygger på fakta och att hon med en stor kanal (ca 150 000 prenumeranter) behöver kunna ta att någon ifrågasätter henne. 
 
Även om han har rätt i det han säger jag tycker inte alls att han har gjort videon på något bra sätt. För det första är den inte alls så saklig som han beskriver den som. Det är mycket ögonrullningar, suckar och ta sig för pannan. Han har också med snuttar ur hennes video och upprepar det hon säger med ett förlöjligande tonfall. Han säger i början av videon att han tycker att hon gör ett bra jobb som träningsinspiratör men hela känslan i videon är att det också är hon som han irriterar sig på, inte bara på faktan hon sprider. Att framföra kritiken på det här personliga sättet tar liksom fokuset från faktan och en hel del av vad han än säger. 
Det är det där klassiska, vi kommunicerar till ca 20 % med våra ord resten är kroppsspråk och uttryck. 
 
Sen skriver han ju också att han mansplainar i rubriken vilket inbjuder en del till den här typen av diskussion. Okej, jag förstår att han menade det ironiskt men varför ens ta upp det från början? 
Det är ju faktiskt så att män fortfarande besitter den ekonomiska, politiska och kulturella makten i vårt samhälle. Vi kvinnor får fortfarande kämpa för vårt utrymme och makt och blir i många fall förödmjukade och förolämpade på vägen. När en man gör ett så här tydligt ställningstagande mot en kvinna och hennes åsikter, då blir det politik, vare sig man vill eller inte. Jag tycker att han borde ha tänkt sig för innan han, i egenskap av man, riktar kritik på det här sättet mot en kvinna. 
 
Den flesta hat- och negativa kommentarer hon har fått har också varit från andra män. Det är ju sen gammalt. Att kvinnor i offentligheten får mycket mer hat än män, från kvinnor men framförallt av män, det vet vi ju alla vid det här laget. Att då som man göra en sån video, kommer bara att spä på hatet. Jag tror inte att det var hans intention, med det borde inte vara så svårt att räkna ut att det är det som kommer hända. Nej, ett dåligt sätt att framföra kritik på helt enkelt. 

Min nya kost för utmattningssyndrom


Det här inlägget har jag tänkt skriva ett tag nu men inte riktigt fått tummen ur.
I mitten av april gick jag till en kostrådgivare för att få råd om hur jag ska äta för att bli friskare från min utmattning. Så jag har lagt om min kost i några månader nu och kan känna att jag mår mycket bättre av den. Så jag tänkte berätta lite om vad jag äter just nu. 
 
Jag vill bara säga först att detta inte är tips om hur man går ner i vikt, jag tycker det redan finns alldeles för mycket  bantningstips överlag när det pratas om hälsa och olika råvaror som ska bannlysas hit och dit. Så jag vill helst inte bidra till det. Den här kostomläggningen som jag har gjort hoppas jag kunna få min stackars hjärna och kropp att få den energi den behöver och återhämta sig på bästa sätt. Sen är jag inte överdrivet strikt med den här kosten heller. Alltför strama regler får mig bara att må dåligt och känna mig ofri. 
Men om du har haft problem med ätstörningar eller kan bli påverkad negativt av kostråd tycker jag inte att du ska läsa det här inlägget i vilket fall, eftersom det kommer bli en del prat om bra och mindre bra mat. Så, kände att jag behövde skriva det här i början, men nu tittar vi på råden jag fick!
 
Först och främst sa kostrådgivaren jag träffade att jag behövde äta mer proteiner. Tydligen väldigt viktigt för att bygga upp kroppen igen. Konstigt nog hade jag aldrig hört det innan, men ett par gånger till efter jag träffade henne. Så min plan att äta mer plantbaserat i år gick tyvärr inte som jag ville. Jag är ju allergisk mot baljväxter så nu har jag i stället fått börja äta mer kött och fisk. 
 
Hon sa också att jag ska försöka dra ner på gluten så mycket som möjligt. Gluten kan skada tarmslemhinnorna vilket gör det svårare att bryta ner mat. När man är utbränd blir oftast matsmältningen sämre, antagligen för att tarmarna jobbar långsammare. Samtidigt behöver man extra mycket näring. Då jag redan har lite halvdålig matsmältning så tyckte hon jag skulle försöka klara mig utan gluten helt. 
 
Även mejeriprodukter ska jag försöka minska ner på. Mejerier innehåller ju hormoner och utmattning kan påverka hormonerna en hel del (finns inte mycket som inte blir påverkat), så det är bättre försöka hålla nere på vad som tillförs via maten. 
Så mycket som möjligt ska jag försöka köpa ekologiskt. För mig blir inte det en så stor omställning då jag redan gör det för det mesta. Gifter, bekämpningsmedel, antibiotika mm finns ju ofta kvar i besprutad mat och är också en stress för kroppen. Så ren mat som möjligt är bättre. 
 
Sist men inte minst så ska jag vara försiktig med allt som ger en snabb energikick eftersom det också gör att man blir ännu tröttare efteråt. Vilket som vi alla vet är ungefär allt som är gott och roligt:( Socker, kakao, alkohol, kaffe och till viss del också frukt då den ändå innehåller en hel del fruktsocker. Bär däremot går bra!
 
Dessutom äter jag en hel del kosttillskott. Några som jag har ätit ungefär sen jag blev utbränd och några nya:
- Binjureextrakt för att stärka binjurarna som är det organ som kanske får ta mest stryk vid en utmattning
- Sköldskörtelextrakt för att stärka sköldkörteln. Det började jag med för ungefär tre veckor sen, då det är viktigt att först få igång binjurarna ordentligt för att sen stödja sköldkörteln. 
- Vitamin B12, som jag har fått brist på då jag gått mot mer vegetarisk/vegansk kost
- Magnesium som är en viktig mineral för binjurarna
- Järn då jag hade väldigt låga nivåer i början av min utmattning. Antagligen pga en kombination av för lite järnrik mat och väldigt riklig mens. 
 
Jag har nu ätit så här i ungefär fyra månader och tycker det har gjort en stor skillnad för mig. Det är ju alltid svårt att säga hur jag hade återhämtat mig utan den här kostomställningen, men jag tror att den har varit väldigt bra för mig. Jag har ju berättat tidigare att jag under våren kände det som att jag stod stilla i mitt tillfrisknande, som att jag hamnat på en platå eller vad man ska säga. Men redan efter en månad med den här kosten tyckte jag att jag började få tillbaka mer energi. Jag tror särskilt att lägga till mer kött har varit bra, att försöka vara halvvegetarian är nog inte riktigt bra för mig just nu. Däremot har jag gått mot att äta mer plantbaserade "mjölkprodukter", det går alltid att göra något!
 
Som sagt äter jag inte helt strikt efter dom här råden. Jag äter kakor och glass ibland och kan dricka ett glas vin om jag känner för det. Det svåraste till en början var nog frukten. Är en riktig frukterian i vanliga fall och kunde nog äta uppemot 5-6 frukter på en dag. Till en början skulle jag dra ner till en om dagen vilket var sjukt svårt! 
 
Så där, det var den rätt långa utläggningen om min kost just nu:) Men som jag skrivit förut, jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av den alternativa vården för den som lider av utmattningssyndrom eller annan psykisk ohälsa. Tex en kostrådgivare eller naturläkare som jag har gått till förut. Sjukvården har tyvärr inte riktigt den kunskapen om vad som kan verka förebyggande utan det handlar rätt ofta om medicin eller inte medicin och mer allmänna råd som träning och bra mat. Jag är verkligen inte emot mediciner, jag äter ju fortfarande antidepressiva också, men för den som är intresserad av något mer kan alternativvård vara en bra hjälp. 

Börja plastbanta del 6: Smink utan plastförpackningar - ZAO Make Up

 
Nu är vi framme vid del 6 redan!
 
Jag lovade ju ett sminktips för ett tag sen och idag är det dags för det. Passar bra så här till helgen när man kanske vill sminka sig lite extra.
Sen jag började plastbanta har jag sökt efter mer förpackningar i andra material än plast. Det är ju framförallt dom som min plastkonsumtion består av. Tyvärr verkar zero waste-affären WasteLess som skulle öppnat i Stockholm efter sommaren inte vara riktigt startklar än, så det blir att leta på internet än så länge. För den som liksom jag väntar med spänning på att WasteLess ska öppna, uppdaterar dom sin Facebook-sida med vad som händer.
 
Nu senast har jag blivit väldigt glad för att ha hittat märket Zao Make up, som gör smink i förpackningar av framförallt bambu och metall. Sminket är såklart ekologiskt och naturligt och är godkänt för en hel rad märkningar så som Cruelty free och ECOCERT.
 
Kolla bara på dessa skönheter. Jag tycker dom är så otroligt snygga!
Vissa produkter går också att köpa som påfyllning, tex ögonskuggorna. Det går alltså att ta ut metallbehållaren när ögonskuggan är slut och sätta i en ny i bambuförpackningen. Så jäkla smart ju. När jag ser alla såna här smarta lösningar så undrar jag varför inte fler företag producerar så här. Måste ju vara billigare och bättre för alla?
(Smet förresten ut på fikapausen för att fota dessa, men säg inget till min chef;))
 
Själv har jag börjat med att köpa en ny ögonbrynspenna, mascara och en rosaskimrande ögonskugga. Min gamla ögonbrynspenna har jag haft sen jag var...kanske 16 år? Har inte använt den jämt, men väldigt mycket sedan jag blev mörkhårig. Får se om den här håller lika länge. Gillar pennor bättre än skuggor till brynen, tycker dom håller bättre i längden. Har den nya i färgen Blonde som passar bra till mig som har ljus hy men ändå rätt mörkt hår.
 
Till mascaran är bara ytterförpackningen i bambu så själva borsten är fortfarande plast. Antar att vi får vänta lite längre tills det finns någon lösningen på det.
 
Dom kommer också i såna här gulliga tygpåsar.
Jag shoppade på Svenskt kosttillskott, men det finns flera andra sidor som säljer detta märke också.
 
 
Det här är del 6 i min serie Börja plastbanta! Dom tidigare delarna kan du hitta här:
 
Visa fler inlägg