Gör din röst hörd för klimatet!

 
Jag skrev i förra veckan om hur viktigt det är att vi försöker påverka våra politiker till att sätta miljöfrågorna högre upp på agendan. Oavsett politisk färg borde miljön och klimatet vara extremt viktiga frågor när det nu ser ut som det gör i världen. För att vi ska kunna ha ett samhälle där människor mår bra behövs en välmående planet och just nu är vi på väg åt fel håll. 
 
Jag fick nyligen hem en enkät som gått ut till alla i kommunen där jag bor. Att svara på och skicka in en sån är ett sätt att påverka!
 
Ett annat är att skriva mail till sina politiker. Och nu förstår jag att alla inte hinner sätta sig ner och författa mail och leta mailadresser, därför vill jag tipsa om en kampanj som Naturskyddsföreningen har. Via deras hemsida kan du gå in och välja färdigskrivna argument till ett mail om varför du tycker klimatet borde bli en viktigare politisk fråga. Man får sen välja tre politiker, från samma eller olika partier, i din kommun som mailet ska skickas till. Sen behöver man bara fylla i namn och mailadress. 
 
Så smart. Med bara några knapptryck kan man göra sin röst hörd för klimatet. Gör det du med!
En kommentar
publicerat i Miljövänligt
Taggar: Hållbar utveckling, Naturskyddsföreningen, klimatavtal, klimatet, miljöpolitik

En jul i värmen

 
Den här julen trotsar jag vintern och firar i Spanien istället. Mina föräldrar är pensionärer och har hyrt en lägenhet i Nerja, så i tisdags tog jag och min syster jullov och åkte ner till dom. Så otroligt skönt och den här julledigheten kunde inte ha kommit lägligare för min del. Dom sista dagarna på jobbet fick jag kämpa mig igenom och påminna mig om att jag snart skulle vara ledig i en vecka. 
 
Jag har inte direkt haft någon julkänsla i december eftersom jag visste att vi skulle hit. I vanliga fall firar min familj med pappas släkt med julbord, Kalle Anka och hela baletten, så det blir ganska annorlunda detta år. Förhoppningsvis en dag på stranden, tapasrestaurang och kanske en siesta på eftermiddagen. Jag älskar egentligen jultraditioner men det här året har precis som förra året varit så upp och ner så då gör det inget att julen inte blir som vanligt. 
 
Hoppas ni alla får en fin jul med återhämtning, familjemys, ensamtid eller vad det nu är ni behöver. Ta hand om er så hörs vi i mellandagarna!
 

Dagens unga tycker att miljön är den viktigaste valfrågan

 
Ni kanske redan har hört den goda nyheten om att unga mellan 18 och 29 år tycker att miljön och klimatet är dom viktigaste politiska frågorna. Hurra för det och alla er!
 
På andra plats för unga väljare kommer utbildning och på tredje plats invandring. Intressant det här tycker jag och jag hoppas att det kommer märkas i nästa års valrörelse. Det brukar vara alldeles för mycket debatter om jobb, jobb och jobb och sen lite skola och vård på det. Nu är det här en yngre åldersgrupp men många är ju också redan en del av arbetslivet. Och ändå kommer inte jobben som en av dom tre första viktigaste frågorna. 
 
Jag tycker att det är skrämmande att miljö och klimat alltid får så lite plats i politiken fortfarande. Även i förra årets valrörelse när vi alla började bli mer medvetna. Men efter dom fyra senaste åren är såklart miljön ett ännu mer akut problem än det var tidigare, så jag hoppas att blir fler debatter om det i nästa val. 
 
Jag är ju väldigt för att vi som personer också ska ta ansvar för miljön och hur vi påverkar den. Men det är ändå så att det är ganska svårt att tänka på i vardagen med allt annat man vill hinna med att göra. Det bästa är om vi  som samhälle ändrar om till ett sätt att leva som faktiskt är hållbart, att det liksom är svårt att leva riktigt ohållbart. Istället för att det som nu är mycket lättare att göra stor miljöskada. 
 
Det borde vara självklart för alla partier att vi skulle göra den här omställningen, att det skulle vara det enda sättet att bedriva politik på vad än partiet stod för i övrigt. Men tyvärr ser det inte ut så idag. Så vi måste hjälpa till att pusha för miljön och att vi vill ha en hållbar inrikting. Jag tror inte att alla vill bli miljöpartister så därför behöver klimat och miljö få större utrymme i alla partier. Vad man än vill rösta på behöver vi visa att miljön ska tas på allvar och lyftas upp som en stor fråga. 
Visa fler inlägg