Hur jag organiserar min sopsortering

 
Hej på er!
 
Idag kommer ett inlägg om något så sexigt som min återvinning! Jag tänkte att det ibland kan ta emot lite med sopsorteringen, för att man inte hittat något bra system för den. Och en sortering som är enkel att använda och ta med är verkligen A och O för att man ska orka med den! 
Så jag tänkte visa hur jag har organiserat det med mina sopor här hemma för att det ska gå lätt och lustfyllt (nåja) att återvinna.
 
Jag bor i en etta på 33 kvm och mitt kök är på 15 kvm. Inte stort alltså men tycker ändå att det funkar att ha min sortering där. 
Det som det blir mest återvinning av för mig är plast och kartong så dom vill jag ha nära till hands. Jag använder två stora plastkassar till dessa och har dom under diskhon tillsammans med min soppåse för brännbart. Jag tog dom största kassarna jag kunde hitta som fick plats. Jag vill ju slippa gå ut med sorteringen så ofta, så något som rymmer mycket är bra tycker jag. Städgrejer, påsar och sånt har jag istället i en låda bredvid diskhon. 
 
Dom här kassarna är också i viss mån vattentäta i fall något skulle läcka från en gammal förpackning. Då kan jag bara spola av kassen i duschen och låta den torka, så kan jag använda den på nytt igen. Den ena fick jag med mina matlåda från Mathem och den andra från mamma. 
 
Tyvärr samlar dom inte in matavfall eller kompost i mitt område men jag har mailat min bostadsrättsförening och hoppas att vi kan börja med det. Till mina brännbara sopor använder jag påsar från Biobag, som är biologiskt nedbrytbara och jag har skrivit mer om dom i det här inlägget
 
Metall och glas blir det inte lika mycket av för mig så dom sorterar jag i samma behållare. Det är en låda från matkassen Årstiderna som står i ett skåp bredvid spisen. När den behöver tömmas häller jag ner allt i en pappkasse och tar med till återvinningen. Det är lite för jobbigt att ta med lådan ut och jag har inte plats för en till kasse någonstans i mitt kök. 
 
Saker som ska gå till den stora återvinningscentralen ryms inte heller i lägenheten, så dom har jag i en låda i mitt källarförråd. Jag brukar ställa dom i min hall och ta med dom ner nästa gång jag går ut. Samma sak med kläder som ska till återvinning eller second hand. 
 
Så det var det! Kanske var ett väldigt ointressant inlägg för vissa men jag själv gillar jag verkligen att se hur folk organiserar sina liv. Ordning och reda är mumma för en utbränd hjärna! Kan sitta och titta på organiseringsvideor på youtube och tycka att det är så tillfredställande. Så om ni har ett inlägg om hur ni organiserar er sopsortering så läser gärna jag det i alla fall :)
 
Ha en fin helg nu!

2 tips på poddar om psykisk ohälsa

 
Vad var livet innan poddar? Absolut ett av mina favoritmedier och jag lyssnar hela tiden känns det som. Följer många och hinner snart inte lägga till fler på min lista.
 
Idag tänkte jag tipsa om två podcasts som handlar om psykisk ohälsa på olika sätt. Dom är faktiskt båda från Sveriges radio så dom går att lyssna på direkt också, men vem orkar hålla koll på tider? Nä, podcast it is!
 
Psyket 
Den första är Psyket som går i P3. Emmy Rasper intervjuar olika mer eller mindre kända personer om deras psykiska hälsa. En del har haft större problem och lever med diagnoser, medan andra pratar om hur dom hanterar prestationsångest tex. 
 
Jag har inte lyssnat på alla avsnitt men tänkte försöka ta mig igenom alla i sommar. Dom jag är mest intresserad av är personer som jag följer i olika sociala medier, dom riktiga kändisarna för mig;)
Ett fint avsnitt är det med Underbara Clara som precis som jag blev utbränd 2016. Hon pratar också om sorgen efter sin mammas död när hon var 22 år. 
Ett annat avsnitt jag gillar är intervjun med Therese Lindgren som alltid är så ärlig. 
 
Radiopsykologen
Radiopsykologen i P1 har jag följt nästan enda sedan starten 2009. En person ringer in till programmet med ett problem den vill prata om med psykologen Allan Linner. I början var det en annan terapeut och jag har för mig att programmen var direktsända då, men jag tycker det har blivit mycket bättre på senare år. Det brukar bli ett väldigt fint och tänkvärt samtal på ungefär en halvtimma. Psykologen har en sån lugn och varm röst som man bara vill spara i en låda och ta fram under hårda dagar. Och det är ju precis det man kan, hehe. 
 
Nu har jag inte lyssnat på podden på ett tag med såg precis att det fanns ett avsnitt som heter Är jag ett hopplöst fall? med en tjej som ringer in som inte får det att funka i kärleksrelationer. Känner instinktivt att det måste vara något för mig. Kan definitivt känna mig som ett hopplöst fall ibland. Har så svårt att bli intresserad av någon och när jag väl blir det (ungefär en gång i decenniet) så går det åt helvete. Jaja. 
 
Ett annat otroligt avsnitt är när en 16-årig tjej med stora rörelsehinder ringer in. Hon pratar med hjälp av en dator så det blir lite teknik möter människa av samtalet. Så vackert och märkligt på samma gång. Hon känner att hon lätt nedvärderas av andra människor samtidigt som hon är beroende av deras hjälp. Jag är inte dum i huvudet! heter det. 
 
Det var mina lyssningstips för dagen. Kram på er!

En tripp till Den blå lagunen🏖

 
I lördags besökte jag en riktig pärla i Stockholmstrakten, nämligen Den blå lagunen! Det är alltså en "konstgjord" sjö som ligger i en gammal grustäkt. När grustäkten lades ner fylldes gropen med vatten och en sandstrand anlades vid ena sidan. Så nu är den ett litet semesterparadis med turkosblått vatten mitt i skogen. Man förstår liksom inte riktigt var man är för det blir en så konstig kontrast med en blå sjö och granskog. Folk åker t.o.m. dit för att campa bredvid sjön. Alltså jag är ju född i Stockholm och har bott här större delen av min uppväxt, men den här sjön hörde jag inte talas om förrän förra året. 
 
Jag åkte dit med Elin och Rahif och några av Rahifs kompisar från hans SFI-kurs.
 
På vägen dit tänkte jag visa dom en restaurang som jag hade varit på förra året som låg så vackert precis vid havet. Tyvärr hade dom stängt för en fest dom skulle ha senare ikväll, upptäckte vi när vi kom dit. Så vi gjorde det enda logiska, tog en hoppbild på verandan!
 
När vi kom dit var hela stranden full. Vi var lite oroliga för vädret först men det visade sig bli en av dom varmaste dagarna hittills i sommar.
 
Vi gick till en av dom mer avskilda delarna längs sjön och hoppade i. Så varmt! Vi badade i säkert en timma.
 
Förra året hade dom ingen glasskiosk vid sjön, men det hade dom fixat i år. Kändes som ett måste. Jag hade glömt solskydd och fick ha klänningen på axlarna.
 
Så skön sommardag var det. Jag rekommenderar!
Visa fler inlägg