En ny, begagnad dator från Billigteknik.se

 
Hej!
 
Idag är första dagen jag jobbar hemifrån. En dag i veckan ska jag göra detta som en del i min rehabilitering. Så otroligt skönt att det funkar. Jag har fått krångla lite med tekniken några veckor så att programmen går att använda hemifrån, men nu är allt äntligen igång!
 
Nu är inte det här min jobbdator (är nog inte så vanligt att man får jobba på Mac när man är statligt anställd...) utan jag tänkte visa min nya dator som jag köpt begagnat.
Som ni vet så älskar jag Tradera och tycker jag kan hitta det mesta där. Men jag kände mig lite tveksam till att köpa något så dyrt som en dator på Tradera. Då hade jag velat åka och kolla på den innan jag köpte och det kändes lite jobbigt. Men som med allt annat vet jag att det finns så mycket teknik folk köper och sedan ångrar sig och säljer vidare, nästan oanvända.
 
Så jag blev väldigt glad när jag hittade sidan Billigteknik.se som säljer begagnade datorer och skärmar. Dom klassar datorerna efter skick och det går också att köpa ett garantibevis på 6-12 månader även för begagnade datorer. Kändes väldigt säkert så jag slog till på en Macbook PRO 13 från 2012. Jag köpte den i klass A vilket betyder att den ska vara i bästa skick av det dom säljer. 
 
6500 betalade jag och en ny skulle ha kostat kring 11 000 kr. Känns som en win för både mig och miljön! Nu är jag långt ifrån någon expert på datorer, men jag har inte hittat något fel på min. Känns som att jag köpt en helt ny dator.
 
Anledningen till att jag ville ha en ny var för att jag äntligen köpt en kamera (som jag är lite sur över nu att jag inte försökte hitta en begagnat också), och ville kunna redigera bilderna. Nästa inköp blir att hitta ett stativ till kameran och en självutlösare. Men då blir det nog Tradera igen!
 
Har ni köpt teknik second hand någon gång? Hur gick det, yay eller nej?
 
Ha en fin fredag nu!

Nej Försäkringskassan, jag är inte frisk än

 
I förra veckan fick jag reda på att jag nu är friskförklarad av Försäkringskassan och att jag inte kommer att få mer sjukförsäkring för utmattningssyndrom nu. Jahapp. Jag måste säga att jag ändå har väntat lite på det, då jag har förstått att det blivit allt svårare att få sjukförsäkring numer, speciellt för långtidssjukskrivning. Bland annat fina bloggen By little Nea har skrivit om det. Men känns ändå så konstigt då jag fortfarande är väldigt påverkad av min utmattning. 
 
Jag jobbar just nu 75% och har gjort det i ungefär två månader. Det var ett väldigt stort steg för mig att gå upp från 50% och jag var kvar nästan nio månader på den nivån. Det är just det där att vara kvar på jobbet och i den miljön som tar mycket kraft av mig. Jag har behövt många pauser, gått långa promenader och haft speciellt svårt att sitta med mina kollegor på lunchen, då det inte direkt är rast för mig just nu att ha mycket folk omkring mig och försöka socialisera, samtidigt som jag ska äta. Bäst var det på sommaren då många var på semester och jag kunde sätta mig ute i gräset med min matlåda, då blev det riktig återhämtning!
 
Jag var ju också heltidssjukskriven i två veckor för någon månad sen, p g a att jag fick järnbrist som jag skrev om i det här inlägget. Så jag känner mig inte riktigt trygg på den nivån jag är på nu fortfarande. När jag gått upp i tid tidigare har jag känt i hela kroppen att det varit rätt och att jag är redo. Så är det tyvärr inte riktigt nu. Jag heller inte hunnit pröva på att gå upp lite i tid per dag, vilket brukar vara en bra övergång. Nu blir det lite pang-bom två timmar extra per dag direkt. 
 
Jag var lite tveksam om jag skulle skriva det här inlägget, för jag vill inte att någon ska läsa det här och börja oroa sig för sin egen sjukskrivning. Eller kanske för att sjukskriva sig överhuvudtaget. Jag har faktiskt ändå haft en bra rehabilitering på det stora hela sen jag blev sjukskriven i maj 2016. Jag tror att det kan bero på att jag har testat lite olika behandlingar under tiden. Jag har gått i terapi, varit på psykiatrimottagning, gått en vända på Rehabakademin och sist nu hos företagshälsovården Feelgood. Vad jag förstår vill Försäkringskassan se att man försöker att aktivt behandla sjukdomen och inte bara sitter och matar duvorna som en sjuksköterska sa till mig:) Vilket är lite ironiskt för att sitta och mata duvor en hel dag låter faktiskt som något som kan vara rätt välgörande för en utmattad!
 
Jag har ju också haft diagnosen depression vilket jag även haft innan utmattningen (tack och lov inte längre), så det kan nog också ha gjort att jag hade lättare att få beviljat längre sjukskrivning. Jag har t ex hört att det kan vara lite svårare att få fortsatt försäkring efter ett år, men för mig gick det bra.
 
Så jag kunde absolut ha haft det betydligt värre! Nu försöker jag istället hitta lösningar med min chef så att jag ska orka den här upptrappningen. Tyvärr verkar det finnas en policy på den myndigheten jag jobbar på (kanske alla?) att man inte får ta tjänstledigt på deltid, annars hade jag lätt gjort det. Just nu är hälsan viktigare än den extra lönen alla dagar i veckan. Men nu går inte det, så vi ska försöka göra andra saker som kan underlätta för mig. På fredag har jag t ex min första arbetsdag hemifrån. Så jag tror ändå det kan gå bra det här, trots allt. Det måste det. 
5 kommentarer
publicerat i Psykisk hälsa
Taggar: Försäkringskassan, Psykisk ohälsa, Utmattningssyndrom, rehabilitering, sjukskriven

Vad ska egentligen sopsorteras var?

 
Många av er verkade ändå gilla mitt kanske torraste inlägg hittills;) där jag berättade hur jag organiserar min sopsortering. Så jag tänkte fortsätta på det temat och lista några saker som jag vet kan vara svåra att veta var 17 i sorteringen dom ska någonstans. Var bra för mig också att skriva ner det här, har själv så lätt för att bara gömma undan saker jag inte vet vad jag ska göra med, och så ligger dom där i evighets tider.
 
Informationen har jag hittat på sopor.nu, som är en jättebra sida när man står där och kliar sig i huvudet över skräpet!
 
Värmeljushållare - Ta bort vekhållaren som är gjord av järn, den ska till övrig metall som brukar finnas på kommunens sopstation, annars ska den i hushållssoporna. Själva koppen är däremot aluminium och kan läggas till metallförpackningar.
 
Stearin - i hushållssoporna. Var tvungen att skriva det nu, när vi ändå pratar ljus!
 
CD- och DVD-skivor och fodral - inte bland övriga plastförpackningar tyvärr. Om det finns sortering för övrig plast på kommunens sopstation ska dom dit, annars hushållssoporna.
 
Blomkrukor i plast - samma som skivorna, övrig plast (oops, har själv alltid lagt dom som plastförpackning!)
 
Sprayburkar och nagellack - lämnas till farligt avfall på sopsorteringsstationen.
 
Kvitton - innehåller ämnet bisfenol A som kan förstöra pappret i pappersåtervinningen. Ska därför i hushållssoporna. Men EU har nu bestämt att förbjuda bisfenol A fr o m 2020, då det är hormonstörande.
 
Post its och kuvert - också till hushållssoporna eftersom det finns klister på dom.
 
Frigolit - är gjorda av plast och kan faktiskt sorteras som plastförpackning.
 
Trasigt porslin och krukor - i hushållssoporna då dom kan brännas upp.
 
Var detta bra info? Säg gärna vad ni tyckte så kan jag i så fall göra fler inlägg om detta eller inte!
 
Visa fler inlägg