När ska vi som samhälle börja uppfostra män bättre? #metoo

 
Jag hade tänkt och skriva ett miljörelaterat inlägg idag men dom senaste dagarnas debatter om #metoo är alldeles för bra för att jag inte ska kunna ta upp det också. 
 
Jag har självklart varit med om trakasserier och övergrepp på något sätt också, ja det har ju i princip alla kvinnor. Men jag har nog haft tur i att det har har varit mildare saker och inte från någon jag känner eller har jobbat med. Tafsande på krogen, kommentarer från hormonstinna killar i högstadiet och inte mindre än två engelsmän som blottade sig för mig och mina kompisar en kväll på Mallorca. Såna saker. 
Inget av det här är ju okej såklart, men om jag jämför med så mycket jag läst dom senaste dagarna, känns det som att jag verkligen kommit lindrigt undan. 
 
Det sjuka är att det här ändå fortfarande får hända i ett av världens mest jämställda länder. Vi har ju för 17 sexualkunskap i skolan, varför pratar man inte om det här då?! Med tjejer men framförallt med killar. När det nu verkar vara så att väldigt många killar är i riskzonen för att dom någon gång kommer att utföra någon form av sexuellt brott, vare sig det är grovt eller mildare, borde vi inte försöka förhindra att det händer?
 
Som det är nu verkar det som att det är tjejer som ska vara på sin vakt. Vi får lära oss självförsvar, inte gå ensamna hem och köpa tårgas att ha med oss i väskan. Men det är ju inte vi som är problemet, det är männen! Det är ju mot dom man ska rikta sina insatser på, helst så tidigt som möjligt. 
 
Det gäller förresten alla typer av brott. Det är någonting som gör att män begår ca 80% av alla brott som sker i Sverige. Om det är kulturellt eller medfött spelar ingen roll, det måste ju ändå gå att förebygga mer än det görs idag. Varför gör vi inte det?

Hur hittar man en bra hälsorådgivare?

 
Så roligt att jag fick så många reaktioner på inlägget om alternativ vård vs skolmedicinen
Det var flera som kände igen sig i att den vanliga vården inte alltid räcker till och att alternativ vård som hälsorådgivare eller näringsterapeut då kunde vara ett bra komplement. 
 
Några påpekade också att det idag finns så många som håller på med alternativ vård och att man ska vara försiktig med vem man går till så att det är en verkligt kunnig person. Och det håller jag verkligen med om! Titlar som hälsocoach o s v är ju inte skyddade idag så det krävs inte mycket för att kalla sig det och starta en verksamhet. 
 
Själv har jag bara gått till två stycken så jag är ingen expert på hur man kan gå tillväga för att hitta rätt. 
Men att gå till någon som man har blivit rekommenderad är alltid en bra ide. Om någon har blivit hjälpt för problem som kanske liknar dina har du ju något att jämföra med. Om man inte känner någon som personligen kan rekommendera en rådgivare, så kan det vara bra att ta en tur på internet och kolla om det finns någon som verkar särskilt omtyckt. Det finns ju forum om nästan allt så där kan man också få kontakt med folk som har erfarenheter och kan tipsa om vem dom gått till. 
 
När du väl hittat någon att gå till så tycker jag att det är viktigt att du märker resultat av vården du får. Sån här rådgivning är inte direkt gratis så då ska det också ge någonting att gå och få hjälp. Om du får råd om kostomläggning, kosttillskott eller något annat, så ska du efter några veckor kunna märka skillnad. Första gången jag gick till en rådgivare hade jag bl a problem med acne. Hon kom då fram till att min lever som ska rena kroppen inte fungerade som den ska och jag fick levertillskott (i vätskeform) som skulle få igång funktionen lite bättre. Några veckor senare var min hy mycket bättre och sen dess får jag bara enstaka finnar ibland. Så efter det är jag en true believer:) 
 
Näringsterapeuten jag går till nu heter Beatrice Wicklund och jobbar vid Fridhemsplan här i Stockholm. Hon har hjälpt mig mycket nu med min utmattning och att förstå vad som händer i kroppen då, så henne rekommenderar jag gärna!
 
Har du någon erfarenhet av alternativ vård, bra eller dålig? Hur gör du för att hitta rätt? Dela gärna med dig i en kommentar!
En kommentar
publicerat i Psykisk hälsa
Taggar: Näringsterapeut, Psykisk ohälsa, Utmattningssyndrom, alternativ vård, hälsorådgivare

Den första Svanenmärkta fonden i Sverige på Alfred Berg

 
En rolig miljönyhet kommer här!
 
Miljömärkningen Svanen har börjat certifiera fonder som har innehav i hållbara företag. Alfred Berg är det första fondbolaget som nu har en miljömärkt fond. Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige heter den. 
 
Miljömärkningen innebär att företagen som man investerar i har hållbarhet som en viktig drivkraft och arbetar för omsorg om miljön. Svanen uppdaterar också hela tiden sina krav i alla cerifieringar vilket jag tycker känns viktigt eftersom det händer mycket kring miljöutvecklingen hela tiden. 
 
Något som jag tycker är lite konstigt är dock att H&M är en del av fondens innehav. Ni vet ju redan vad jag tycker om dom. Okej, dom har börjat jobba en hel del med miljöfrågor, men hela iden med att fastfashion-företag med så extremt låga priser är ju ohållbar i sig. Men överlag verkar det vara svårt att hitta en svensk fond som inte har andelar i H&M. 
 
I vilket fall tycker jag att det känns bra med en fond som har miljööversyn. Jag är ju väldigt noga med var jag handlar överlag, och då känns det ju inte bra att köpa fonder och investera sina pengar i bolag som kan ha en otroligt ohållbar verksamhet. Jag blev också glad att se att det gick att köpa andelar på Nordea där jag har en del av mina besparingar. 
 
Sparar ni i fonder eller har ni funderat på att börja göra det? Jag började förra året, alltså när jag var 31 år, men önskat att jag gjort det tidigare. Så mycket bättre och roligare än att spara på ett vanligt konto!
Visa fler inlägg