Jag finns också på Instagram ➡️ @heartlygreen

 
Har ni hittat mig på Instagram? @heartlygreen heter jag där. Just nu är det lite mer action där än vad det är här inne på bloggen. Känns lättare för min yra hjärna att ta en bild än skriva ihop ett inlägg. Egentligen är det väl inte riktigt det men det känns så: )
 
Lite förvirrande kanske med namnet. Är inte helt nöjd med En sällsam blogg utan skulle vilja ha något som mer uttrycker att det handlar om miljö. Så då blev det Heartly green där. Funkar det? Vad tycker ni, ska jag byta namn på bloggen också?
 
I alla fall, vill ni ha mer miljöinspo och även en del naturbilder så finns jag där. Kom och häng!
 
 
7 kommentarer
publicerat i Tips, Vardag;
Taggar: Instagram, Sustainable lifestyle, grön vardag, heartlygreen, hållbar livsstil

#goodenoughveckan - var nöjd med dom miljövänliga framsteg du gör!

 
Läste ett inlägg på den fina bloggen Good enough Tess, där hon skriver om att det kan bli lite krävande och perfektionistisk jargong ibland när man pratar och hållbarhet. Därför har hon startat hashtagen #goodenoughveckan där man kan dela hur man själv får kompromissa med sina "miljömål" i vardagen. Som visar att vi kan inte vara perfekta, men att vi försöker bli bättre får helt enkelt vara good enough. 
 
Känner du igen dig så gör ett inlägg på instagram! Själv skrev jag om det på mitt konto @heartlygreen
 
För det är klart att det inte är enkelt att leva en helt grön livsstil. Då tror jag nästan man måste flytta ut i skogen och vara självförsörjande. Och för dom flesta av oss är ju det inte ett alternativ. Däremot att göra små val som är mer hållbara är inte så svårt. Kanske att köpa en tandborste i trä, byta till ett grönt elavtal, skippa plastpåsarna i affären, det är saker som man lätt kan göra. Och då ska man vara jäkligt nöjd med det! :)
 
Det viktiga är att vi börjar tänka efter i vår konsumtion och se vad den ger upphov till. Inte vara någon perfekt miljöperson som knappt köper något alls. Det är dom små förändringarna som gör det, precis som med det mesta. 
 
Sen lever vi ju fortfarande i ett icke hållbart samhälle där en mer hållbar livstil går emot hur gemene svensk lever. Och det är såklart alltid svårt att leva på ett sätt som inte stämmer med normen. Därför tycker jag att det bästa vi kan göra för miljön är att rösta för en hållbar politik och påverka politiker till att ta miljöfrågorna på allvar. (Herregud, val i år!!)
 
Det ska inte vara svårt, omständigt och energikrävande att leva hållbart, det ska vara lätt och normalt och inbyggt i hur samhället är fungerar. Det ska vara lätt att göra ett miljövänligt val, istället för tvärtom som det är nu. 
 
Men medan vi strävar mot det målet får vi som individer försöka leva våra liv så hållbart vi känner att vi kan och orkar i ett ohållbart samhälle. Och då får alla våra försök vara bra nog.

Därför är fast fashion-kedjornas "hållbara kollektioner" inte speciellt miljövänliga.

 
Något som gör mig så irriterad är när ohållbara varumärken och affärer försöker snylta sig in på rådande hållbarhetstrender genom att göra "hållbarhet light". Som tur var är vi allt fler som vill tänka på miljön och klimatet nuförtiden och det har ju dom flesta företag snappat upp.
 
Då poppar det upp som miljö-alibi en egen märkning för varor som ska vara hållbara. Oftast är tyvärr dessa märkningar bara greenwashing, alltså en låtsad miljövänlighet som bara innebär ett dessa varor är liiiite mer hållbara än företagets vanliga extremt miljöskadliga varor. För om ett varumärke verkligen vill tänka på miljön, varför är då bara en liten del av deras utbud "miljövänligt". Borde man inte vilja att det gällde alla varor då?
 
Varför tycker jag då detta är så dåligt? Är det inte bra att företagen i alla fall försöker? Jo, för jag tycker helt enkelt att det ör oärlig marknadsföring. När vi ser en miljömärkt vara, tänker vi oftast att den är tillverkad ekologiskt precis som mat som är miljömärkt. Jag pratar alltså inte om mataffärer i det här inlägget utan andra företag som exempelvis Ikea, Ellos, H&M mm. 
 
Problemet är att dessa företag skapar sin egen miljömärkning som inte kräver någon kontroll av utomstående part och där dom dessutom själva kan bestämma vad dom anser är hållbart. Betyder hållbart för dom ekologiskt? - inte säkert. Betyder det plastfritt? - kanske bara hälften av varans innehåll. 
 
Som kund kan man då tro att en vara är bättre miljömässigt än vad den är. Vi luras då att spendera pengar hos dessa företag istället för att gå till ett företag med miljöprofil som faktiskt säljer på riktigt hållbara varor med miljömärkningar som har ordentliga miljökrav och kontrolleras av en tredje part. 
Blufföretaget har alltså upptäkt att dom förlorar miljömedvetna kunder och försöker lura tillbaka dessa med "hållbara kollektioner" som inte ens är hållbara. Nä fy fasen, det är så lågt!
 
Vanligast verkar detta vara för klädföretag. Ett exempel som jag tänkte ta upp är Gina Tricot och deras kollektion The good project. Men det får bli i ett annat inlägg för att det inte ska bli alltför långt. Men maken till greenwashing får man leta efter!
Visa fler inlägg