Börja plastbanta del 10: Vilka produkter släpper ut mest mikroplast i haven?

 
Ett av dom stora problemen med plast som vi har i dag är att den nästan inte går att bryta ner. Närapå all plast som någonsin producerats finns alltså kvar på jorden som plast.
Ett annat problem som har blivit mer uppmärksammat på senare år, är att många plaster släpper ifrån sig mikroplaster när vi använder dom. Dom hamnar sen ute i naturen och till största del i våra hav där dom stör djur- och växtlivet. Mikroplaster är alltså små, små plastpartiklar (1 nm till 5 mm) som slits av plasten när den används eller slängs.
 
Nu har Naturvårdsverket gjort den första undersökningen någonsin i Sverige om vilka dom största källorna till utsläppen är och hur dom sprids. I rapporten har dom också förslag på hur vi kan försöka förhindra att det här fortsätter. Hela rapporten finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
 
Här är dom källor som ger störst utsläpp:
 
💧 Slitage av vägar och däck
Den klart största källan till utsläppen. Utsläpp från trafiken står för omkring hälften av alla utsläpp av plastpartiklar. Jäkla trafik. Så välbehövlig för oss men så dålig för miljön. Men ännu en anledning att försöka minska på bilkörandet och använda tåg och cykel istället.
Det här är ju också en samhällsfråga såklart. Måste däcken vara gjorda av plast? Går det att tillverka vägar som inte släpper ifrån sig farliga partiklar?
 
💧Industriell produktion
Vid produktionen av plast eller plastprodukter släpps partiklar av plasten till hav och luft. Det borde gå att minska dom här utsläppen med bättre kontroller vid produktionen och kanske striktare lagar. För oss privatpersoner handlar det såklart om att försöka minska på vad vi köper som är gjort av plast. 
 
💧Textiltvätt
Många av våra kläder nu för tiden är gjorda av plastmaterial. Polyester, nylon, elastan är exempel på dessa material. När vi tvättar dessa kläder släpper materialet mikroplast rakt ut i avloppet. Här kan vi som klädkonsumenter verkligen göra skillnad. Vi behöver ju faktiskt inte dessa material utan det finns tillräckligt med med naturmaterial som vi kan göra kläder av istället!
 
💧Konstgräsplaner
Faktiskt den näst största källan enligt Naturvårdsverket. Behövs dom verkligen tänker jag? Går det inte att spela på grus? Okej, nu är jag inte någon stor sportnörd som ni kanske märker. När damlandslaget i fotboll spelar mästerskap tycker jag att det är kul att kolla, annars, njä... Tycker det finns roligare saker, såsom rena hav;)
 
💧Nedskräpning
Globalt är detta ett av dom stora skälen till att plast hamnar i havet. Bra avfallshantering är ändå något som kan göra att det blir bättre. I Nordeuropa och Nordamerika verkar inte nedskräpning vara en lika stor orsak till mikroplaster som i fattigare länder. Men det räknas ändå som en av dom större källorna. Men vi vet ju redan att man inte kastar skräp i naturen eller hur? Bara knasbollar som gör sånt...
 
Vad tycker ni om det här resultatet? Är det någon källa som känns extra viktigt att ta tag i?
#1 - - Kattis:

Härliga bilder men tristare läsning, vi människor har mycket för oss som skadar natur och djurliv!:(

Svar: Tack och ja, tyvärr behöver vi ju göra en hel del förändringar för att kunna rädda naturen.
Johanna

#2 - - Madeliene:

Så himla fina bilder <3

svar: Tack så jättemycket! :)

Svar: Tack!
Johanna

#3 - - MALIN:

Väldigt intressant att läsa! Kram

Svar: Vad kul att du tycker det☺️ Kram!
Johanna

#4 - - Netti Starby:

Så himla bra att du tar upp det här! Kramis

Svar: Vad kul att du gillar det! Kram🌸
Johanna

#5 - - Tess:

Vilket bra inlägg! Tack för att du lyfter ämnet :)

Svar: Tack snälla☺️🌟
Johanna

#6 - - Johanna Utterberg:

Väldigt intressant inlägg och läsa, bra information som får en att tänka till lite! :)

Svar: Tack, vad glad jag blir!🌺
Johanna

#7 - - Katja:

Så sjukt sorgligt. Bra att bli påmind om vad man som "enkel person" kan göra.

Svar: Ja, vi får inte glömma att vi alla kan bidra till mycket☺️💧
Johanna