Vad ska egentligen sopsorteras var?

 
Många av er verkade ändå gilla mitt kanske torraste inlägg hittills;) där jag berättade hur jag organiserar min sopsortering. Så jag tänkte fortsätta på det temat och lista några saker som jag vet kan vara svåra att veta var 17 i sorteringen dom ska någonstans. Var bra för mig också att skriva ner det här, har själv så lätt för att bara gömma undan saker jag inte vet vad jag ska göra med, och så ligger dom där i evighets tider.
 
Informationen har jag hittat på sopor.nu, som är en jättebra sida när man står där och kliar sig i huvudet över skräpet!
 
Värmeljushållare - Ta bort vekhållaren som är gjord av järn, den ska till övrig metall som brukar finnas på kommunens sopstation, annars ska den i hushållssoporna. Själva koppen är däremot aluminium och kan läggas till metallförpackningar.
 
Stearin - i hushållssoporna. Var tvungen att skriva det nu, när vi ändå pratar ljus!
 
CD- och DVD-skivor och fodral - inte bland övriga plastförpackningar tyvärr. Om det finns sortering för övrig plast på kommunens sopstation ska dom dit, annars hushållssoporna.
 
Blomkrukor i plast - samma som skivorna, övrig plast (oops, har själv alltid lagt dom som plastförpackning!)
 
Sprayburkar och nagellack - lämnas till farligt avfall på sopsorteringsstationen.
 
Kvitton - innehåller ämnet bisfenol A som kan förstöra pappret i pappersåtervinningen. Ska därför i hushållssoporna. Men EU har nu bestämt att förbjuda bisfenol A fr o m 2020, då det är hormonstörande.
 
Post its och kuvert - också till hushållssoporna eftersom det finns klister på dom.
 
Frigolit - är gjorda av plast och kan faktiskt sorteras som plastförpackning.
 
Trasigt porslin och krukor - i hushållssoporna då dom kan brännas upp.
 
Var detta bra info? Säg gärna vad ni tyckte så kan jag i så fall göra fler inlägg om detta eller inte!
 
En kommentar publicerat i Miljövänligt
Taggar: blomkrukor, källsortering, post it-lappar, sopsortering, värmeljus
#1 - - EVELINA:

Tack för det här inlägget, jättebra! Man kan bli så förvirrad ibland när man står och ska välja vilken soptunna/-behållare man ska lägga vissa grejer i för att göra rätt. Jag hoppas bara att vårt husbolag snart får en soptunna för plast, det saknar vi.

Svar: Tack!🌸 Jag försöker få till en för biologiskt material i mitt hus, känns väldigt gammaldags att inte ha det tycker jag.
Johanna