3 bra Sommar-/Vinterprat om miljö och hållbar utveckling

 
Nu har ju jag bestämt att sommaren inte är slut än, så då går det fortfarande jättebra att lyssna på sommarprat på balkongen. Här kommer tips på några herrar som har pratat miljö på ett väldigt inspirerande sätt. 
 
Det här programmet lyssnade jag på i går och gillade det mycket. Johan Kuylenstierna är bland annat naturgeograf och miljödebattör och beskriver sig själv som en obotlig optimist. Han berättar om den internationella miljökampen som den sett ut sen problemen som vi har idag verkligen började bli kända i början av 90-talet. Tom bakslaget med att Trump nu är president i USA menar han kan visa sig vara positivt för världen, då flera andra länder med regeringar börjar ta större ansvar som ett bevis för att dom inte står bakom Trump. 
 
Otroligt inspirerande tycker jag som också vill försöka sprida miljökunskap. Jag tror att det är viktigt att vi försöker se möjligheter och sprida hoppfulla budskap om vilka förändringar vi kan göra, trots att vi befinner oss i en ekologisk kris. Lyssna, lyssna!
 
 
Johan Rockström är lite av Sveriges superstjärna inom hållbar utveckling och en av dom mest inflytelserika personerna inom miljö i Sverige idag. Han är bland annat föreståndare för Stockholm Resilience Center som är en internationell forskningsenhet inom miljö på Stockholms universitet. 
 
Hans vinterprat går igenom året 2015 som var ett speciellt år för miljöpolitiken. Då skrevs Parisavtalet som är det första bindande klimatavtalet för nästan alla världens länder och som en gång för alla ska försöka stoppa att vår planet blir allt varmare. Det var också första året som utsläppen av koldioxid inte fortsatte att öka utan låg kvar på samma nivå som året innan.
Samtidigt var det året då jorden nådde 1 grad i uppvärmning och effekterna av klimatförändringarna visade sig allt oftare. Det är också uppmätt att ca 16 000 människor per dag dör av luftföroreningar som vi i Sverige är med och bidrar till. På ett år blir det 7 miljoner, nästan lika många som hela vår befolkning.
 
Johan Rockström går också tillbaka i tiden och beskriver klimatförändringar under tidigare epoker och varför just dessa som vi har skapat har så stor påverkan på hela mänskligheter. Mycket intressant.
 
Fredrik Lindström känner dom flesta till och hans vinterprat handlar först en del om julen, tomten och dess historia. Men sen blir det riktigt intressant när han går in på något som han beskriver som vår tids religion; marknaden och den ekonomiska tillväxten. Hur kommer det sig att vi idag har ett ekonomiskt system som vi vet inte kommer hålla i längden och har det egentligen redan kollapsat?
 
Ekonomisk tillväxt betyder att ett samhälle måste öka sin produktion av varor och tjänster under varje år. Det lever nästan alla länder efter idag. Hur ska vi kunna göra det på en planet med ändliga resurser? Nej, det går inte för alltid såklart utan bara över en viss tid. Så varför försöker vi låtsas som att det håller istället för att ändra på vårt ekonomiska system från grunden? Det är ju ändå vi som hittat på det?
Om man kan stå ut med att Fredrik Lindström alltid låter lite självgod är det här mycket lyssningsvärt!
2 kommentarer publicerat i Miljövänligt, Tips;
Taggar: Johan kuylenstierna, Sommar i P1, johan rockström, miljö, sommarprat, vinter i P1
#1 - - Felicia:

jättebra tips :)

Svar: Tack☺️
Johanna

#2 - - Hanna Karlsson:

Bra tips! :-)

Svar: Tack, vad kul att du gillade det☺️
Johanna