Börja plastbanta del 7: Tandborste av bambu

 
Idag tänkte jag visa er en smart grej jag började använda för ungefär ett år sen. Nämligen en tandborste av bambu! Skaftet är alltså gjort av bambu och borsten i nedbrytbart polymer. Detta gör att det går att lägga den i komposten och den kommer att brytas ner och bli till jord. 
 
Det finns rätt många av den här typen, ibland kan man tom hitta dom på Apoteket om man har tur. Den jag har heter Bambus som jag tror att jag köpte på Matsmart. Nu hittar jag tyvärr inte någon svensk sida som säljer dessa, men tex på Lapland Eco Store finns Humble brush som också är gjord i bambu. Borsten är däremot gjord av nylon-6, men det står att även den går att lägga i komposten så jag antar att den fungerar lika bra!
 
Att byta tandborste kanske låter som en rätt obetydlig sak att göra för miljön, men det har faktiskt större effekt än vad man kan tro. Eftersom vi byter tandborste så ofta är det en av dom plastartiklar som är väldigt vanligt förekommande i soptippar där dom alltså bara läggs på hög och inte kan brytas ner. Tandborstar ska ju sorteras i hushållssoporna och inte som plastförpackning! Dom bidrar också till en stor del av det plastavfall som finns i våra hav idag. Och man ska inte glömma att varje liten del ändå räknas:)
 
#1 - - Ellen:

älskar att du gör den här serien på bloggen! så himla viktigt och klokt. tack för att du delar med dig!

Svar: Tack så mycket! Vilken peppande kommentar☺️🙏
Johanna

#2 - - Jessica Högberg:

Men är dom bra? Dyra?

Svar: Absolut, funkar som vilken tandborste som helst annars hade jag inte använt dom:)kan kännas lite ovant i början med trä men man vänjer sig och nu är det inget jag tänker på.
Det är lite olika, men dom jag länkar till kostar 34kr vilket väl är lite dyrare än vanligt men ändå ok tycker jag. ibland finns det storpack att köpa så då blir det oftast billigare!
Johanna

#3 - - Jeanette:

Men åh vilket bra tips! Ska absolut kolla in det där :) Men hur ofta behöver man byta ut en sådan tandborste?

Svar: Vad kul! På förpackningen stod att den ska användas som en vanlig tandborste, alltså bytas efter 2-3 månader☺️
Johanna

#4 - - Ronja Therese:

Har faktiskt fått tag i en liknande borste jag med! Lite smått obehaglig i början tyckte jag, men det var nog bara för att man inte var van :)

Svar: Ja, kunde kännas lite konstigt i början men tyckte man vande sig snabbt. Nu märker jag nog ingen längre☺️
Johanna