Att välja mellan guld och gröna skogar

 
Jag läste en så bra debattartikel på SvD :s hemsida om dom utmaningar alla världens länder nu står inför med miljön. Skribenten Christer Sanne menar att miljöpolitiken handlar mycket om att vi ska satsa oss ur dessa kriser. Vi bygger lösningar för trafiken, investerar i grön energi och försöker producera mer hållbart. Och att även om det är bra förslag och säkert något vi måste göra också, så blir det lite av en tankevurpa att försöka producera och konsumera oss ur dom här problemen, när det är produktion och konsumtion som är problemet från början. Att vi egentligen borde försöka sansa oss.
 
Jag kan inte annat att hålla med honom om det här. En av dom stora anledningarna till miljöproblemen är att vi har blåst på utan att tänka efter. Låtit effektivitet och tillväxt vara målen som vi aldrig kan ändra på. Inte ens när vi nu inser att jorden inte klarar av vårt tempo. Vore det då inte bättre att försöka ta ett steg tillbaka, tänka efter och försöka hitta en ny riktning? Nu är det lite som att vi försöker hitta en lösning i själva problemet istället för utanför.
 
När jag skriver inlägg till den här bloggen vet jag själv att det är lätt att gå in på samma spår. Hur kan vi välja miljövänligare saker och hitta en hållbar konsumtion? När vi framförallt behöver konsumera mindre och helt enkelt välja mindre och färre. Hur vore det med en julkonsumtion som inte slog rekord varje år? En november utan Black Friday och mellandagar utan köphets?
 
Han tar också upp att ett av stegen mot en hållbar livsstil är att arbeta mindre och det tycker jag är väldigt intressant. Jag har ju själv valt att arbeta bara fyra dagar i veckan istället för fem. Inte framförallt för miljöns skull utan för att jag egentligen aldrig har velat jobba heltid utan istället ha mer tid till annat. Jag har skrivit mer om det i inlägget Andningspausen. Men det blir ju ändå en bra bieffekt att jag inte kan konsumera lika mycket, vilket i sig också är bättre för miljön. Och jobbar vi mindre kan vi också ha mer tid till att tänka efter och se över hur vår livsstil egentligen påverkar jorden, och även oss själva. Som Sanne skriver, det blir ett val mellan guld och gröna skogar.

Fönstershopping på Auctionet

 
Nu börjar ju jag bli klar med inredningen i min lägenhet. Lite färg på väggarna och några tavlor sen är jag nöjd! Men jag kan fortfarande gå in på auktionssidor ibland och titta på möbler och inredning som är fina. Utan att köpa något då alltså. Finns ju så mycket gamla fina grejer! Det här hittade jag senast.
 
En fin porslinsform med handtag. Perfekt för att värma mat i ugnen!
 
Den här golvlampan funderar jag på att buda på. Så snygg och passar till min bordslampa jag har på sekretären. Från 50-talet ungefär. 
 
Gamla träleksaker. Att ge bort eller ha som prydnad hemma, bara för att dom är så gulliga.
 
Är lite extra förtjust i fåtöljer. Kanske för att jag tittade på en del när jag flyttade men sen kom på att jag nog inte har plats för en. Denna får jag drömma om till nästa större boende.
 
En blomsterbänk. Lägg av vad fin! Passar ju toppen som insynsskydd på en balkong. 
 
Som många andra som handlar mycket på second hand gillar jag plåtburkar. Kolla här vilken fin samling. 
 
En sekretär har jag ju redan, annars var den här himla flott. Från 1910-talet. 
 
Var det något ni gillade?

4 smarta kvinnor jag lyssnat på den senaste tiden

 
Podcasts har blivit en del av mitt liv sen dom slog igenom för, vad är det nu, fem år sen? Jag lyssnar på morgonen när jag gör mig i ordning, när jag lagar mat, städar och ibland på jobbet också. Jag lyssnade sällan på radio innan, men poddar? Ja tack!
 
Jag har många favoriter som jag lyssnar på nästan varje vecka och liksom längtar till, men nu tänkte jag ta upp några avsnitt som jag tyckte var särskilt roliga. Alla är med lite äldre, smarta och insiktsfulla kvinnor. För att lyssna på äldre kvinnor är livet! (Eh, jaha?)
 
Jag tycker hon är så jäkla skön och inspirerande på många sätt. Hon känns som att hon lyssnar så mycket på sig själv och sen får andra tycka vad dom vill om det. Säkert en viktig del till att hon blivit så framgångsrik. Men samtidigt tycker jag det märks att hon är en riktig människokännare och nyfiken på andras historier. 
I det här avsnittet säger hon att så mycket blir bättre efter 60, bland annat kärlekslivet. Låter toppen tycker jag, något att se fram emot!
 
Det vet väl alla att hon är en så cool person. När så få kvinnor har fått plats högt upp i politiken, har hon alltid varit självklar känns det som. Så rapp och snabb i huvudet också, kan inte vara lätt att sitta i en debatt mot henne!
Det här avsnittet var roligt för intervjuaren är kring 25 år och det märks så tydligt att dom kommer från olika bakgrunder och generationer. När han frågar Kan du känna dig trasig? svarar hon bara Nä vadå, jag har precis opererat min höft, så nu är jag ju hel igen! Tiderna förändras...
 
Älskar deras podd, skrattar högt varje gång! Det här avsnittet är extra fint när dom pratar om sin egen känslighet och hur dom gör för att hantera den. Eller i alla fall leva med den. Kan känna igen mig så mycket i det. 
 
Hoppas ni fick något tips ni gillade. Vad lyssnar du på just nu som är extra bra?
2 kommentarer
publicerat i Tips, Vardag;
Taggar: Värvet, amelia adamo, gudrun Schyman, podcast, skäringer och Mannheimer
Visa fler inlägg