4 miljövänliga presenter till små barn plus ett instagramtips

Inte mindre än två av mina kompisar fick barn förra året. Så himla kul, då jag får krama bebisar utan att behöva ta hand om deras blöjor. Har jobbat ett tag på förskola, så har bytt en del blöjor i mina dar.
Det är ju också extra roligt att köpa presenter till såna där mini-människor, så här kommer lite miljövänliga tips som jag har hittat. Små kläder är ju otroligt söta, men när jag hittade till leksakerna kunde jag inte låta bli dom.
 
Den här första är från PlanToys som säljs lite överallt. Jag hittade den på Good for kids. Det är träfrukter som man kan skära isär eftersom dom är ihopsatta med kardborreband. Hur gulliga!? Dom är gjorda av ekologiskt trä av gummiträd och målade i ekologiska, vattenbaserade färger. PlanToys fabriker också koldioxidneutrala.
 
Det här tåget hittade jag på Åhlens och köpte till min kompis dotter. Tyckte det hade så fina färger plus att man både kan dra det och bygga med det. Tåget är miljömärkt med Svanen, Bra miljöval eller EU-blomman. Tyvärr står det inte vilken, utan bara att det är någon utav dom. Det är tillverkat i FSC-märkt trä. FSC står för Forest Stewardship Counsil och är en oberoende, internationell organisation. Dom verkar för att skogsbruk ska ske på ett hållbart sätt och även med ett socialt ansvar.
 
 
Tåget med ägarinnan
 
Det här är en mjukis-majskolv, vem vill inte ha en sån i sitt liv liksom:) Från märket Under the Nile som bland annat kan köpas på Jordklok. Deras mjukdjur är tillverkade i 100% GOTS-märkt bomull som är odlad på fairtrade-märkta gårdar. GOTS står för Global Organic Textile Standard och jag skulle säga att det är den bästa ekologiska märkningen för textilier.
Den här kaninen köpte jag till min andra kompis-dotter. Det är en gå-leksak med fötter som snurrar runt. Egentligen är den för lite större barn men kunde inte motstå denna! Tänk vad gulligt med en unge som bara FLAPP-FLAPP-FLAPP går runt med den här. Även den produceras av PlanToys och är gjord av gummiträ, gummi, vattenbaserad färg och textil som är fria från kemikalier. Köpt på Lapland Eco Store.
 
 
Här kommer också ett bonus-miljötips! Min fina kompis Isabell har instagramkontot ett_litet_hem där hon tar bilder och skriver om hennes vardag med sin familj som bor i en lägenhet på 29 kvm. Just nu klarar dom sig på endast en lön då dom vill stanna hemma med sin dotter lite längre. Eftersom dom bor så litet får dom tänka väldigt minimalistiskt och använda det dom har istället för att köpa nya grejer. På bilden ovan har dom satt fast en mobil på en stol då dom inte får plats med ett babygym. Väldigt inspirerande i våsa konsumtionsdagar, gå in och kika!
 
Isabell med en liten plutt<3

Om min utbrändhet och binjureutmattning

 
Här kommer en uppdatering om min utmattning. Jag har ju varit sjukskriven sen maj 2016 och jobbar just nu 50%. I går var jag hos min kostrådgivare/hälsocoach Gunilla Gunnarsson och kollade mina värden igen. Jag brukar göra det 2-4 ggr om året beroende på hur jag mår, har skrivit om det tidigare i det här inlägget Kolla dina värden. 
 
Och precis som jag trodde så hade min binjurefunktion gått ner igen sen jag var där senast. Jag har tagit kosttillskott för binjurarna sen jag blev sjuk, vilket jag är övertygad om har hjälpt mig mycket. Nu bytte jag tillskott i december då dom jag använt tidigare togs ur produktion (precis när jag behövde dom, tack för det...) och sen dess har det inte riktigt gått framåt. Jag känner att mitt tillfrisknande har stått still eller tom blivit lite sämre. Jag har inte riktigt kopplat ihop det med bytet av tillskott tidigare, men nu tror jag att dom nya helt enkelt inte fungerar lika bra för mig. Så vi bestämde oss för att göra ett nytt byte och se om min kropp svarar bättre på det. Jag ska nu testa Adrenal cortex, producerade av Holistic och se om det blir någon förbättring. Några av Gunillas övriga klienter har också fått byta, men dom nya tabletterna har fungerat bättre för dom, och för vissa har dom även varit en förbättring.
Det är som vanligt helt enkelt, allt är individuellt och det som fungerar för andra kanske inte alls är bra för mig. Det nya preparatet jag bytte till i december ska ha samma innehåll som det tidigare, men med en helt annan producent kan det ändå bli stora skillnader individuellt. Så just nu känns det jättebra att jag kanske har fått en förklaring till att det inte riktigt har blivit så mycket bättre. Hoppas, hoppas på dom nya tillskotten!
 
I övrigt såg mina värden bra ut, vilket var skönt. Min matsmältning var inte optimal, vilket framförallt verkade bero på att slemhinnorna i tarmarna inte fungerade jättebra. Matsmältningen kan också försämras om inte binjurarna fungerar som dom ska (dom styr det mesta känns det som), så Gunilla trodde att det skulle bli bättre när jag kände mig piggare. Men jag skulle försöka dra ner på mitt glutenintag, då gluten kan försvaga slemhinnorna i tarmarna ytterligare. Jag ska också fortsätta ta ett tillskott av Selen ibland, vilket bl.a. fungerar som bränsle för binjurarna.
 
En annan rolig nyhet är att jag ska börja gå på rehabilitering på Rehabakademin i Stockholm. Det är ett ställe som specialicerar sig på långvarig utmattning och smärta. Jag ser verkligen fram emot det! Jag kommer börja deras förprogram och sedan, om jag tycker det är något för mig, fortsätta på det längre programmet som är ca 3 månader långt. Så, just nu känner jag att framtiden är ljus;) Hoppas ni också mår bra!

Lite mer om mig-listan

 
Här kommer en lista! Tycker det är så svårt att berätta lite spontant om mig själv, men gillar ju att läsa om det i andra bloggar, så då passar listor bra! Den här hittade jag hos Vanja Wikström. Here we go!
 
Hur gammal är du?
31 år. Kändes faktiskt konstigare att fylla 31 än 30 tycker jag. Knappt ung alls längre liksom.
 
Hur gammal känner du dig som?
Svårt att säga. Yngre tror jag, men det kan bero på att folk ofta tror att jag är yngre och jag inte umgås jättemycket med människor som är typiska 30-någonting. Alltså barn, bil, bostadsrätt, parmiddagar - tänker jag mig i alla fall, hehe. Men trivs väldigt bra i min ålder. Allt blir ju bara bättre ju äldre man blir. Jag har i alla fall blivit starkare, gladare, mer självsäker, ja liksom mer mig själv ju äldre jag har blivit.
 
Vad har du gjort idag?
Klockan är typ 11 på onsdagsmorgonen när jag skriver detta, så har inte gjort många knop än. Ätit frukost, skrivit ett blogginlägg, tittat lite på Youtube och skickat en bild till min släkts tråd på Watsup på mina nya gardiner. Ska åka till min hälsoterapeut och kolla min värden idag, det ser jag fram emot!
 
Var bor du?
På 33 kvm i Alvik, Stockholm. Mitt första riktigt egna hem känns det som. Har bott mycket i kollektiv innan och även i några egna hyresrätter, men den här är den första jag vet att jag ska bo i en längre tid och kan inreda som jag vill. Och snart kan jag inviga min balkong i solen!
 
 
Sovrummet och vardagsrummet från mitt kollektivboende i Uppsala. Här bodde jag i fyra och ett halvt år innan jag flyttade till Alvik.
 
 
Vilken årstid föredrar du? Varför?
Alltså sommar såklart! Speciellt nu såhär när vintern precis är slut, känns ju som man knappt klarar en dag till av vinter och mörker. Men vår i maj gillar jag väldigt mycket också, älskar den där färgen träden har när dom precis har fått nya löv. 
 
Är du beroende av något?
Lite sockerberoende skulle jag säga men det är okej:) Annars människor och kramar!
 
Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
På en varm och solig strand med mycket god mat och människor jag tycker om. Men trivs himla bra just nu i min säng Så här en ledig onsdag. Ja ni hör ju!
 
Vad är du på för humör just nu?
Väldigt bra, tror att det märks! Fick lön i fredags också så ska gå och köpa nya linser vilket verkligen behövs. Jag har alltid mina månadslinser lite för länge, så dom jag har nu mår inte toppen längre.
 
Vilket är ditt favoritgodis?
Är en saltlakrits-person. Har nog ärvt det av min mamma som alltid säger att det är bra med lakrits när det är varmt. Annars tror jag att jag lätt får blåsor i munnen av godis. Får en känsla av att jag inte tål tillsatser så bra faktiskt. Så just nu föredrar jag någon bakelse från mitt bageri om jag vill ha något sött. Deras biskvier är mumma!
 
Vilken är din favoritaffär?
För kläder: Tradera!
På internet: Bodystore handlar jag sjukt mycket på
För inredning: Second hand och Anthropologie
 
Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Så morgontröööööött
 
Har du blivit sydd någon gång?
Näpp, men bröt lillfingret när jag var 11. Var målvakt i handboll på gympan och fick en boll på fingret. Kommer ihåg att damen som satt i receptionen på vårdcentralen också hade brutit fingret och när hon visade det så var det helt snett! Blev så himla nervös. Men hon hade tydligen brutit tillbaka det själv...
 
Vem gjorde senast något speciellt för dig?
Min kompis Josefin gjorde en varm smörgåstårta när jag var hemma hos henne i onsdags. Alltså har ni hört något godare? Det var hönökaka med bacon, grädde, lök, ost och tomater typ, megagott! Att någon lagar mat till en känns alltid så fint. 
 
Är du blyg?
Det går verkligen i perioder. När jag var liten var jag superblyg och kan fortfarande vara det ibland och ha rätt mycket social ångest. Sen vid andra tillfällen kan jag känna mig jättesjälvsäker och vara väldigt social. Försöker komma på hur det kan vara så stor skillnad. 
 
Vill du gifta dig?
Jo det vill jag. Men är lite rädd för ett bröllop för jag gillar inte så mycket att vara i centrum och att alla ska titta på en och man ska vara så vacker och allt sånt. Kan tänka mig ett litet borgerligt bröllop. Men ett äktenskap vill jag gärna ha. Är en väldigt monogam människa.
 
 
Vad heter du i andranamn?
Magdalena. Tror att jag faktiskt är döpt efter kärringveckan för min syster heter Sara Margareta och jag heter Johanna Magdalena. Fantasirikt;) Nä, är väldigt nöjd med mina namn!
 
Har du något smeknamn?
Min syster började kalla mig Hannis i högstadiet, så det säger hela min familj plus hennes kompisar nu. Har haft några under åren Joppe, Joejoe, Jonie men oftast Johanna. 
Visa fler inlägg