Idag börjar Fashion revolution week -Var med och ställ krav på klädbutikerna!

 
Idag börjar Fashion revolution week! Det är en global temavecka som startades efter Rana plaza-katastrofen i Bangladesh den 24 april 2013. En textilfabrik på åtta våningar kollapsade, 1134 människor dog och över 2500 skadades. Kollapsen berodde på att huset inte var tillräckligt stabilt byggt, något som upptäcktes några dagar innan kraschen. Trots det tvingades arbetarna återgå till arbetet vilket ledde till denna masskatastrof. Fabriken tillverkade framförallt textilier till västvärlden. 
 
Även om det här är en ovanligt tragisk katastrof tvingas många arbetare inom textilindustrin världen över jobba under usla förhållanden. Dom flesta klädbutiker idag äger inte sina egna produktionsfabriker utan köper billigast möjliga tjänster från utvecklingsländer. För att vi i dom rika delarna av världen ska kunna köpa så billiga kläder som möjligt, tvingas arbetare i dessa länder arbeta fler timmar, till sämre löner och under riskabla förhållanden. Framförallt är det kvinnor som drabbas då det till största delen är dom som jobbar i kläd- och textilindustrin. Jag har ju ett stortmiljöintresse och ofta hänger ett företags ansvarstagande för rättvisa arbetsförhållanden ihop med ansvar för miljön. Klädbutiker som framförallt vill sälja så mycket kläder som möjligt, till så lågt pris det bara går, har alltså ofta både sämre arbetsförhållanden och större miljöpåverkan. 
Vad kan vi då göra åt detta? Hur kan vi förhindra att våra kläder bidrar till usla arbetsförhållanden och stora miljöföroreningar? Här är några tips!
 
- Ta reda på hur det ser ut i produktionen hos dina favoritaffärer. Ställ frågor i butiken, ring kundupplysningen, läs på hemsidan. Är det svårt att få tag på informationen, är det sannolikt ett dåligt tecken. Ett företag som bryr sig om dessa frågor är antagligen stolta över det och vill visa upp den informationen. 
 
- Köp kläder från rättvise- och miljömärkta butiker. Det finns mycket fler än man kan tro. Speciellt på internet!
 
- Köp färre kläder. Som bilden nedan visar så har vår klädkonsumtion ökat med 50% under tio år. Samtidigt som den övriga konsumtionen bara ökat med 25%. Har vi verkligen fått ett så stort behov av fler kläder helt plötsligt?
Bilden kommer från Slowfashionuppropet
 
- Köp second hand. Självklart måste jag ha med denna punkt då jag älskar second hand! Speciellt Tradera som jag tycker gör det lättare att hitta det man söker än många andra butiker. Men loppisar är mysigt också:)
 
-Gör något annat. Kanske en lite märklig punkt, men vi behöver komma ihåg att vi hela tiden omgärdas av reklam och företag som vill få oss handla. Vi blir uppmanade om att shoppa oss vackrare, populärare och lyckligare varje dag, speciellt nu när vi spenderar så mycket tid på internet. Shopping har blivit en folksport med stora förorter till shoppingområden dit vi kan åka varje helg. Finns det något roligare vi kan göra med vår tid och våra pengar?
 
Jag kommer skriva mer om Fashion revolution week i veckan då det är ett ämne som är så viktigt för mig som modeintresserad. Du kan också läsa mer om det på Fashionrevolution.

Fredag - Sol, Försäkringskassan och födelsedagskompis

 
Här kommer några bilder från min fredag!
 
Vaknade till denna soliga vy! Det här är alltså den fina sidan av utsikten från min balkong. Åt andra hållet står det en ful, stor container och förstör så det gäller att titta åt rätt håll...
 
Efter frukost tog jag tag i att ringa Försäkringskassan igen. Fick äntligen tag på min handläggare efter fyra månader. Tycker inte om att vara arg på någon, för jag tycker det är så obehagligt när folk är arga på mig, men var så irriterad på den människan. Hade ringt växeln på torsdagen och då sa dom att det såg ut som hon hade slutat så jag fick istället numret till hennes team. Men när jag ringde dit så jobbade hon tydligen kvar. Hon hade varit borta under mars men det hade jag fått noll info om. (Och vad varför fick jag inget svar i januari och februari) Inget mailsvar, inget brev om vem jag kunde vända mig till, inget på telefonsvararen. Alltså ska det vara så? Nej Försäkringskassan, vad håller ni på med egentligen? Det är ju inte meningen att man ska bli mer stressad av att ha kontakt med er. 
 
Efter det behövde jag få ur mig lite arg energi, så jag bestämde mig för att dammsuga mitt stackars dammiga hem. Älskar min dammsugare (eeh...).  Den har en behållare till dammet så man slipper köpa engångspåsar hela tiden. Så smart ju, borde alla dammsugare ha. Från Champion. 
 
Sen var det dags för lunch. Och det är sparrissäsong! Blev ris med sparris och mozzarella. Och även lite bränd broccoli som någon glömde i ugnen (va, vem då!?), så den fick inte vara med på bild. 
 
Sen blev det en lugn eftermiddag i soffan. Har börjat läsa den här boken av Sigge Eklund för att få lite blogginspo. Kommer ihåg att det var flera som tipsade om hans blogg när det begav sig, men jag hann aldrig läsa den innan den togs bort. Men nu så! Gillar Alex och Sigges podcast så har sett fram emot att läsa den här. Och so far tummen upp!
 
Sen gjorde jag mig i ordning för att åka och träffa några kompisar. Linda fyllde år så vi bjöd på restaurang och detta som present. Choklad och en komposterbar tandborste, till efteråt:)
 
Hux flux satt jag på tåget på väg till Uppsala.  
 
Och träffade dessa guldisar! Jessica förbereder sig för foto, ut med snuset...
 
...och smile!
 
Sen blev det konsert med Solala, så himla bra var det såklart! Stämsång i världsklass. 
 
Jag sov över hemma hos Jessica i Uppsala, och vaknade upp till det här gosiga. 
 
God morgon!
 
Hoppas ni har en fin helg alla!
0 kommentarer
publicerat i Vardag
Taggar: Försäkringskassan, Sigge eklund, Uppsala, sjukskriven, solala

Börja blogga?

 
Jag har läst bloggar himla länge, säkert över tio år. Egentligen har jag nog velat starta en blogg länge också, men inte riktigt kommit till skott förrän i år. Ett av mina band hade en blogg på vår hemsida ett tag (tror inte jag vågar länka:) och den tyckte jag det var väldigt roligt att skriva. 
 
Det är något så väldigt skönt med att vara kreativ på det här snabba sättet, välj ett ämne och bara skriva några rader om det liksom. Jag försöker att inte censurera mig för mycket utan bara skriva det som kommer upp och sen posta rätt snabbt innan jag hinner tänka för mycket och bli kritisk. Jag skriver låttexter och dikter ibland och då är det ett himla pillande och suddande innan jag blir nöjd. 
 
Jag har ju också dragits med återkommande depressioner i ungefär tio år, som bland annat berott mycket på dålig självkänsla. Så jag har lätt för att bli kritisk mot mig själv och har varit lite rädd för att ingen ska vilja läsa eller inte tycka om mig som jag framställde mig i bloggen. Och tänk om jag skulle få en massa sura kommentarer, hur skulle jag klara det?
Den här utmattningen som jag är inne i nu, har ändå fått mig att bli bättre på det här på många sätt. Jag vet inte riktigt vad som hänt faktiskt, men jag tror att det kan bero på att jag helt enkelt inte har så mycket energi att ge till andra just nu, jag måste ha nästan all energi jag har kvar till mig själv. Jag behöver vara tydlig med mina gränser och är det någon som tar för mycket av min energi så kan jag helt enkelt inte ägna tid åt hen. Och om jag nu vill blogga och det ger mig glädje och energi, ja då ska jag göra det. Skitsamma om det är någon som inte gillar det!
 
Och jag måste säga att det är över förväntan roligt! Att skriva om och fota min vardag, att grotta ner mig i olika miljöämnen och skriva ner mina tankar just nu. Att skriva om min psykiska hälsa ur något slags utifrån perspektiv tror jag också är bra för mitt tillfrisknande, då jag behöver fundera lite extra på vad som hjälper mig och hur jag gör för att må bra. 
 
Sen är jag också så glad för er som läser och kommenterar här så klart. Jag blir glad för varje kommentar ska ni veta! Jag kommer ihåg när jag fick min första kommentar på mitt andra inlägg av fina Madelein som också bloggar här på blogg.se, så himla kul var det!
Jag vet ju att många av er också har bloggar, vad är det ni gillar med att blogga? Hur kom det sig att ni började? Skriv gärna en kommentar och berätta!
Kram på er<3
 
Visa fler inlägg