Om svårigheter att få hjälp av vården med psykisk ohälsa

 
Hej på er!
 
Nu var det ett tag sen jag bloggade, tappade lite lusten efter ett dåligt besked jag fick i tisdags. 
 
Jag har ju gått på ett förprogram på ca en månad på Rehabakademin för min utmattning. Jag hade hoppats få gå det längre programmet som dom har, där man går i en grupp under ca två och en halv månad. Men i tisdags fick jag reda på att jag inte har blivit antagen till det. 
Jag blev framförallt väldigt förvånad eftersom jag inte tyckte att jag hade fått några indikationer på att dom inte skulle anta mig. När jag hade träffat min läkare och terapeut hade dom istället pratat en del om att jag skulle få bestämma vad jag ville och vad som var bäst för mig just nu. Istället blev det nu tvärstopp i tisdags och jag kommer inte få någon rehabilitering där något mer.
 
Anledningen är det som gör mig mest förvånad och arg. Dom tyckte inte att jag var en typisk utmattningspatient utan att jag istället hade något som dom kallade restsymptom av depression. Jag har ju haft återkommande depressioner i flera år och dom menade att man kan bli väldigt trött och orkeslös av dessa. Det jag tycker är så konstigt med detta är dels att dom inte tagit upp detta med mig innan och dels att jag inte har haft några av dessa symptom vid mina depressioner tidigare. Däremot har jag typiska symptom på utmattning; orkeslöshet i musklerna, ljud- och ljudkänslighet, svårigheter att koncentrera mig, sämre minne mm mm. Depression har jag inte haft sedan augusti förra året något som dom också konstaterade när jag gjorde tester. Dom tyckte dessutom inte att jag var tillräckligt sjuk vilket jag inte heller förstår. Jag har varit sjuk i snart ett år, jobbar 16 timmar per vecka och orkar inte med mycket utöver mitt jobb. Vad mer kan dom begära? 
 
Jag blir också så frustrerad eftersom jag har haft så svårt att få hjälp med mina depressioner tidigare. Det jag framförallt har fått är antidepressiva mediciner, riktig psykologhjälp är däremot mycket svårare att bli tilldelad. Jag har då istället betalat tusentals kronor för privat psykolog eftersom det är det jag har känt att jag behövt. Även när jag var student och endast hade CSN-lån att leva på, har jag betalt för psykologtid med min sommarjobbslön. Men nu när jag har en annan sjukdom har jag tänkt att jag kan få bättre hjälp med den. Men då ska jag tydligen in i den där depressionsfållan ändå. 
 
Nä, jag är så trött på det här. Sjukvården för psykisk ohälsa i Sverige måste verkligen shapa upp sig med tanke på hur stort problem det är i vårt land. Och jag tänker inte ge upp, jag tänker fortsätta kämpa för den vård jag har rätt till. 

Idag börjar Fashion revolution week -Var med och ställ krav på klädbutikerna!

 
Idag börjar Fashion revolution week! Det är en global temavecka som startades efter Rana plaza-katastrofen i Bangladesh den 24 april 2013. En textilfabrik på åtta våningar kollapsade, 1134 människor dog och över 2500 skadades. Kollapsen berodde på att huset inte var tillräckligt stabilt byggt, något som upptäcktes några dagar innan kraschen. Trots det tvingades arbetarna återgå till arbetet vilket ledde till denna masskatastrof. Fabriken tillverkade framförallt textilier till västvärlden. 
 
Även om det här är en ovanligt tragisk katastrof tvingas många arbetare inom textilindustrin världen över jobba under usla förhållanden. Dom flesta klädbutiker idag äger inte sina egna produktionsfabriker utan köper billigast möjliga tjänster från utvecklingsländer. För att vi i dom rika delarna av världen ska kunna köpa så billiga kläder som möjligt, tvingas arbetare i dessa länder arbeta fler timmar, till sämre löner och under riskabla förhållanden. Framförallt är det kvinnor som drabbas då det till största delen är dom som jobbar i kläd- och textilindustrin. Jag har ju ett stortmiljöintresse och ofta hänger ett företags ansvarstagande för rättvisa arbetsförhållanden ihop med ansvar för miljön. Klädbutiker som framförallt vill sälja så mycket kläder som möjligt, till så lågt pris det bara går, har alltså ofta både sämre arbetsförhållanden och större miljöpåverkan. 
Vad kan vi då göra åt detta? Hur kan vi förhindra att våra kläder bidrar till usla arbetsförhållanden och stora miljöföroreningar? Här är några tips!
 
- Ta reda på hur det ser ut i produktionen hos dina favoritaffärer. Ställ frågor i butiken, ring kundupplysningen, läs på hemsidan. Är det svårt att få tag på informationen, är det sannolikt ett dåligt tecken. Ett företag som bryr sig om dessa frågor är antagligen stolta över det och vill visa upp den informationen. 
 
- Köp kläder från rättvise- och miljömärkta butiker. Det finns mycket fler än man kan tro. Speciellt på internet!
 
- Köp färre kläder. Som bilden nedan visar så har vår klädkonsumtion ökat med 50% under tio år. Samtidigt som den övriga konsumtionen bara ökat med 25%. Har vi verkligen fått ett så stort behov av fler kläder helt plötsligt?
Bilden kommer från Slowfashionuppropet
 
- Köp second hand. Självklart måste jag ha med denna punkt då jag älskar second hand! Speciellt Tradera som jag tycker gör det lättare att hitta det man söker än många andra butiker. Men loppisar är mysigt också:)
 
-Gör något annat. Kanske en lite märklig punkt, men vi behöver komma ihåg att vi hela tiden omgärdas av reklam och företag som vill få oss handla. Vi blir uppmanade om att shoppa oss vackrare, populärare och lyckligare varje dag, speciellt nu när vi spenderar så mycket tid på internet. Shopping har blivit en folksport med stora förorter till shoppingområden dit vi kan åka varje helg. Finns det något roligare vi kan göra med vår tid och våra pengar?
 
Jag kommer skriva mer om Fashion revolution week i veckan då det är ett ämne som är så viktigt för mig som modeintresserad. Du kan också läsa mer om det på Fashionrevolution.

Fredag - Sol, Försäkringskassan och födelsedagskompis

 
Här kommer några bilder från min fredag!
 
Vaknade till denna soliga vy! Det här är alltså den fina sidan av utsikten från min balkong. Åt andra hållet står det en ful, stor container och förstör så det gäller att titta åt rätt håll...
 
Efter frukost tog jag tag i att ringa Försäkringskassan igen. Fick äntligen tag på min handläggare efter fyra månader. Tycker inte om att vara arg på någon, för jag tycker det är så obehagligt när folk är arga på mig, men var så irriterad på den människan. Hade ringt växeln på torsdagen och då sa dom att det såg ut som hon hade slutat så jag fick istället numret till hennes team. Men när jag ringde dit så jobbade hon tydligen kvar. Hon hade varit borta under mars men det hade jag fått noll info om. (Och vad varför fick jag inget svar i januari och februari) Inget mailsvar, inget brev om vem jag kunde vända mig till, inget på telefonsvararen. Alltså ska det vara så? Nej Försäkringskassan, vad håller ni på med egentligen? Det är ju inte meningen att man ska bli mer stressad av att ha kontakt med er. 
 
Efter det behövde jag få ur mig lite arg energi, så jag bestämde mig för att dammsuga mitt stackars dammiga hem. Älskar min dammsugare (eeh...).  Den har en behållare till dammet så man slipper köpa engångspåsar hela tiden. Så smart ju, borde alla dammsugare ha. Från Champion. 
 
Sen var det dags för lunch. Och det är sparrissäsong! Blev ris med sparris och mozzarella. Och även lite bränd broccoli som någon glömde i ugnen (va, vem då!?), så den fick inte vara med på bild. 
 
Sen blev det en lugn eftermiddag i soffan. Har börjat läsa den här boken av Sigge Eklund för att få lite blogginspo. Kommer ihåg att det var flera som tipsade om hans blogg när det begav sig, men jag hann aldrig läsa den innan den togs bort. Men nu så! Gillar Alex och Sigges podcast så har sett fram emot att läsa den här. Och so far tummen upp!
 
Sen gjorde jag mig i ordning för att åka och träffa några kompisar. Linda fyllde år så vi bjöd på restaurang och detta som present. Choklad och en komposterbar tandborste, till efteråt:)
 
Hux flux satt jag på tåget på väg till Uppsala.  
 
Och träffade dessa guldisar! Jessica förbereder sig för foto, ut med snuset...
 
...och smile!
 
Sen blev det konsert med Solala, så himla bra var det såklart! Stämsång i världsklass. 
 
Jag sov över hemma hos Jessica i Uppsala, och vaknade upp till det här gosiga. 
 
God morgon!
 
Hoppas ni har en fin helg alla!
0 kommentarer
publicerat i Vardag
Taggar: Försäkringskassan, Sigge eklund, Uppsala, sjukskriven, solala
Visa fler inlägg