Om schismen på Youtube mellan Ida Warg och Matgeek

 
Ni som inte tittar så mycket på Youtube har kanske missat detta, men i söndags blev det lite drama mellan dom svenska Toutuberna Ida Warg och Matgeek
Lite kort sammanfattat har Ida Warg lagt ut en video där hon listar 5 saker i en mataffär hon inte skulle köpa och varför. Bl.a. nämner hon GMO-producerade varor som dåligt för hälsan. Matgeek svarar då med en video som han döper till Matgeek mansplainar Ida Wargs tips i affären. I den fördömer han henne för att sprida osanning till sina unga tittare och förklarar varför hon har fel i dom åsikter hon tar upp. 
 
Han verkar ha rätt i en hel del han säger även om att mena att korv är bra mat snarare är en tolkningsfråga. Hon har kontrat med en video där hon förklarar en del av det hon sagt och att hennes video inte var helt genomtänkt utan mer spontana intryck i en mataffär. So far, inte så himla konstigt. Mat är ju en väldigt vanlig källa till debatter nu för tiden och än så länge verkar det vara mycket vi inte vet om hur den påverkar oss. 
 
Problemet är att hon har fått otroligt mycket hat efter hans video. Många kommentarer om att hon är blåst, en bimbo, obildad osv och tom någon som har startat hashtagen #killida. Det verkar ju vara rätt vanligt på Youtube tyvärr eftersom det finns så många unga tittare. Men efter den här videon har hon blivit överöst. Det har också blivit en del diskussioner om kön på dom olika kanalerna och att han inte borde lägga ut en sån här kritisk video då hon som kvinna redan får mycket negativa kommentarer. 
 
Hans försvar till det här är att han har gjort en saklig video som bygger på fakta och att hon med en stor kanal (ca 150 000 prenumeranter) behöver kunna ta att någon ifrågasätter henne. 
 
Även om han har rätt i det han säger jag tycker inte alls att han har gjort videon på något bra sätt. För det första är den inte alls så saklig som han beskriver den som. Det är mycket ögonrullningar, suckar och ta sig för pannan. Han har också med snuttar ur hennes video och upprepar det hon säger med ett förlöjligande tonfall. Han säger i början av videon att han tycker att hon gör ett bra jobb som träningsinspiratör men hela känslan i videon är att det också är hon som han irriterar sig på, inte bara på faktan hon sprider. Att framföra kritiken på det här personliga sättet tar liksom fokuset från faktan och en hel del av vad han än säger. 
Det är det där klassiska, vi kommunicerar till ca 20 % med våra ord resten är kroppsspråk och uttryck. 
 
Sen skriver han ju också att han mansplainar i rubriken vilket inbjuder en del till den här typen av diskussion. Okej, jag förstår att han menade det ironiskt men varför ens ta upp det från början? 
Det är ju faktiskt så att män fortfarande besitter den ekonomiska, politiska och kulturella makten i vårt samhälle. Vi kvinnor får fortfarande kämpa för vårt utrymme och makt och blir i många fall förödmjukade och förolämpade på vägen. När en man gör ett så här tydligt ställningstagande mot en kvinna och hennes åsikter, då blir det politik, vare sig man vill eller inte. Jag tycker att han borde ha tänkt sig för innan han, i egenskap av man, riktar kritik på det här sättet mot en kvinna. 
 
Den flesta hat- och negativa kommentarer hon har fått har också varit från andra män. Det är ju sen gammalt. Att kvinnor i offentligheten får mycket mer hat än män, från kvinnor men framförallt av män, det vet vi ju alla vid det här laget. Att då som man göra en sån video, kommer bara att spä på hatet. Jag tror inte att det var hans intention, med det borde inte vara så svårt att räkna ut att det är det som kommer hända. Nej, ett dåligt sätt att framföra kritik på helt enkelt. 
#1 - - Netti Starby:

Det här har jag missat och så himla onödigt av honom. Snacka om att han vill ha uppmärksamhet och vad irriterad jag blir på honom! Kramis

Svar: Precis, otroligt onödigt att ge sig på någon annan. Han kan ju föra fram sitt budskap ändå tycker jag. Kram!
Johanna

#2 - - ullie:

ha hah men guuud alltså vilket liv . ja du mina två sesssor läser o lyssnar på sånt då de missade nog inte o ja är kanske glad Att ja gjorde det =)

Svar: Ja du kanske ska det☺️ Ida Warg gillar jag men Matgeek verkar inte så rolig tycker jag!
Johanna

#3 - - Jessica Högberg:

Så tråkigt ned allt hat!

Svar: Usch ja, hoppas att det blir bättre snart!
Johanna

#4 - - spiderchick :

Bra skrivet! håller helt med dig.

Svar: Tack! Så glad jag blev att du kommenterat, tycker din blogg är så toppenrolig☺️🙌
Johanna

#5 - - Jeanette:

Åhh blir så irriterad över sådant här! Att han känner det här är så viktigt så han måste göra en video, hon kanske inte har all rätt fakta men hur många youtubers har det egentligen? Är väl bara bra om hennes unga tittare ser videon och efter det börjar tänka till lite över mat och dess innehåll mm.
Bra inlägg i alla fall! :)

Svar: Tack så mycket! Ja, känns verkligen onödigt. Finns så många andra sätt han kunde ha tagit upp det på.
Johanna

#6 - - Fredrikapåvinden:

Alltså blir så ledsen av sånt här! Så tråkigt när människor är elaka!

Svar: Precis! Så himla trist bara.
Johanna

#7 - - spiderchick:

Kul! :) Tack! Jag har även mailat dig Johanna ;)

#8 - - Jonas:

Fast om du anser att han spred hat genom sin video. Så är det ju ungefär samma sak du gör nu som skriver om honom på detta sätt och berättar hur fel han har?
Jag sitter idag i kommunfullmäktige för vänsterpartiet och 2022 har jag som mål att vara i riksdagen och jag slåss varje dag för att min sambo, min lillasyster och alla andra kvinnor skall ha samma förutsättningar att lyckas.

Men också är väldigt noga med att vissa saker skall man inte ta personligt, men vissa saker skall du ta personligt. Bara för att han ifrågasätter Ida så ifrågasätter han kvinnor.

Tycker texten du skrev är jätte bra på många ställen. Men kampen på ett jämställt samhälle börjar när vi tar av oss offerkoftan och visar att vi alla kan lika bra!

Kör så att det ryker!

#V2022