Börja plastbanta del 5 - Men vad använder jag som soppåse då?

 
Plastpåsarna som man köper eller får i affärer är ju vanliga att använda som soppåsar till sina brännbara sopor. Men om man nu inte vill använda dessa utan tar med sig en egen påse eller väska till affären, vad ska man ha då till soporna? Jo, det ska jag berätta, det finns nämligen dom här fantastiska som heter Biobag!
 
Dessa påsar är gjorda av en så kallad bioplast som innehåller majsstärkelse, cellulosa och vegetabilisk olja. Det betyder att dessa påsar är både biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Dom går alltså tom att använda till kompostavfall om man sorterar det. (Gör tyvärr inte jag eftersom jag ändå inte har någonstans att göra av det. Det händer däremot att jag slänger vissa matavfall i en buske utanför min balkong. Tänker att det kanske är något djur som vill äta det? Eh men det får man ju såklart inte göra... Så gör inte det!). 
 
Så det är alltså ett väldigt bra alternativ till soppåsar i plast gjorda av mineralolja som det verkar som att naturen inte kan bryta ner alls. I alla fall inte på den tiden som gått sedan plasten uppfanns. Dessa påsar ska brytas ner på 30-45 dagar. 
 
Dom kommer i lite olika storlekar. Jag brukar använda 8-literspåsar till min papperskorg i badrummet och 20-literspåsar med handtag i köket. Dom senare är dock liiiiiite för små så nästa gång tänkte jag beställa 30-liters. Påsarna är lite tunnare och porösare än vanliga plastpåsar, så man kan behöva tänka på att inte fylla upp dom för mycket och vara försiktig med sådant som är vasst och kan göra hål i dom. Finns också som hundbajspåse. 
 
Tycker dom är toppen! Jag har sett dom i vanliga mataffärer ibland men annars brukar jag som med så mycket annat, beställa dom på internet. Men såg att Clas Ohlson har tagit in dom nu också. Finns bland annat på Biobags hemsida. Eller på Jordklok som just nu har från 10% rea på alla sina varor. 
#1 - - Days by Johanna:

Skall kika in påsarna, vi köper avfallspåsar i affären, vet inte hur lång tid de tar och bytas ner, men snabbar än de man köper när man handlat klart iaf :)

#2 - - Days by Johanna:

Ja att inte skrämmas tycker jag med är en bra regel :)

#3 - - Natalia:

Jättebra tips!

#4 - - Bella:

Men åh vad bra! Jag ska köpa såna påsar, vilket bra tips :D!

Svar: Vad kul att du gillade tipset☺️
Johanna

#5 - - Bella:

Men åh vad bra! Jag ska köpa såna påsar, vilket bra tips :D!

#6 - - Fredrikapåvinden:

Vad intressant! Hade ingen aning om att dessa påsar fanns!

#7 - - P i X E L I E – Erica Pettersson:

Jag ser att det här är ett ganska gammalt inlägg, men måste ändå få skriva:
Tack för länkarna till dessa påsar!

Har aldrig tänkt på att de påsarna kan finnas i så många olika storlekar, och att de finns för privatpersoner att köpa.
Det känns ju toppen om en kan använda samma typ även till brännbart! :-D

De små Biobag-påsarna är ju de en får gratis av kommunens renhållningsbolag, för att använda till hushållets kompostavfall.
I och för sig vet jag inte om det är så i alla kommuner; jag har automatiskt bara förutsatt det ;-) men i alla fall här i Piteå kommun är vi tvungna att sopsortera sedan ett antal år tillbaka. Kommer inte ihåg när det började med det här, men det var så redan när jag bodde hemma, och det är 12 år sedan jag flyttade hemifrån.
Varje hushåll (de som bor i villa) har en grön och en brun soptunna. Den gröna för brännbart och den bruna för kompost. Kompostpåsarna (Biobag) får varje hushåll gratis. När de är slut knyter en bara den sista på bruna tunnan, och så lämnar sopbilen en ny omgång påsar vid kommande sophämtning.
Övriga sopor (plast, metall, glas, kartong o.s.v.) måste vi åka till en återvinningsstation med, då dessa saker inte får slängas i Brännbart.

Alla hyreshus har ju också naturligtvis sopsortering i sina soprum.
Just i huset där jag bor har vi bara tunnor för Brännbart och kompost, så vi måste åka till återvinningen med resten.
Men jag vet att t.ex. Pitebo´s alla soprum har separata tunnor för alltihop... brännbart, kompost, metall, plastförpackningar, pappersförpackningar (typ mjölkpaket), glas, wellpapp (tror jag, men är inte hundra säker), glödlampor och batterier.

Som sagt; av någon anledning har jag alltid tänkt att det ser likadant ut i hela Sverige med sopsorteringen, så jag har aldrig tänkt på att alla kommuner kanske inte har obligatorisk sortering?

Svar: Tack, vad kul att du fick hjälp av det☺️
Tyvärr hämtar dom inte kompost hos mig än, funderar däremot på att skaffa en egen! Lite svårt i lägenhet kanske, men försöker forska lite.
När jag bodde i Skåne 2005 hade alla hus en soptunna för med sex-sju olika fack för sortering. Så där har dom kommit riktigt långt! Jag hoppas vi hinner ikapp här☺️
Johanna

#8 - - P i X E L I E – Erica Pettersson:

Tillägg...
Eller; gratis och gratis förresten... Bor en i villa betalar en ju en avgift för sophämtningen, så på ett sätt är de väl påsarna inte gratis ;-)
En betalar dock ingenting specifikt för påsarna, utan det är som sagt bara att knyta en på bruna tunnans handtag när de börjar vara slut så lämnar sophämtaren en ny omgång.

För boende i lägenhet är påsarna dock helt gratis. Det är bara att gå ner och hämta nya rullar i sophuset/rummet.