Börja plastbanta del 5 - Men vad använder jag som soppåse då?

 
Plastpåsarna som man köper eller får i affärer är ju vanliga att använda som soppåsar till sina brännbara sopor. Men om man nu inte vill använda dessa utan tar med sig en egen påse eller väska till affären, vad ska man ha då till soporna? Jo, det ska jag berätta, det finns nämligen dom här fantastiska som heter Biobag!
 
Dessa påsar är gjorda av en så kallad bioplast som innehåller majsstärkelse, cellulosa och vegetabilisk olja. Det betyder att dessa påsar är både biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Dom går alltså tom att använda till kompostavfall om man sorterar det. (Gör tyvärr inte jag eftersom jag ändå inte har någonstans att göra av det. Det händer däremot att jag slänger vissa matavfall i en buske utanför min balkong. Tänker att det kanske är något djur som vill äta det? Eh men det får man ju såklart inte göra... Så gör inte det!). 
 
Så det är alltså ett väldigt bra alternativ till soppåsar i plast gjorda av mineralolja som det verkar som att naturen inte kan bryta ner alls. I alla fall inte på den tiden som gått sedan plasten uppfanns. Dessa påsar ska brytas ner på 30-45 dagar. 
 
Dom kommer i lite olika storlekar. Jag brukar använda 8-literspåsar till min papperskorg i badrummet och 20-literspåsar med handtag i köket. Dom senare är dock liiiiiite för små så nästa gång tänkte jag beställa 30-liters. Påsarna är lite tunnare och porösare än vanliga plastpåsar, så man kan behöva tänka på att inte fylla upp dom för mycket och vara försiktig med sådant som är vasst och kan göra hål i dom. Finns också som hundbajspåse. 
 
Tycker dom är toppen! Jag har sett dom i vanliga mataffärer ibland men annars brukar jag som med så mycket annat, beställa dom på internet. Men såg att Clas Ohlson har tagit in dom nu också. Finns bland annat på Biobags hemsida. Eller på Jordklok som just nu har från 10% rea på alla sina varor. 
#1 - - Days by Johanna:

Skall kika in påsarna, vi köper avfallspåsar i affären, vet inte hur lång tid de tar och bytas ner, men snabbar än de man köper när man handlat klart iaf :)

#2 - - Days by Johanna:

Ja att inte skrämmas tycker jag med är en bra regel :)

#3 - - Natalia:

Jättebra tips!

#4 - - Bella:

Men åh vad bra! Jag ska köpa såna påsar, vilket bra tips :D!

Svar: Vad kul att du gillade tipset☺️
Johanna

#5 - - Bella:

Men åh vad bra! Jag ska köpa såna påsar, vilket bra tips :D!

#6 - - Fredrikapåvinden:

Vad intressant! Hade ingen aning om att dessa påsar fanns!