Därför är fast fashion-kedjornas "hållbara kollektioner" inte speciellt miljövänliga.

 
Något som gör mig så irriterad är när ohållbara varumärken och affärer försöker snylta sig in på rådande hållbarhetstrender genom att göra "hållbarhet light". Som tur var är vi allt fler som vill tänka på miljön och klimatet nuförtiden och det har ju dom flesta företag snappat upp.
 
Då poppar det upp som miljö-alibi en egen märkning för varor som ska vara hållbara. Oftast är tyvärr dessa märkningar bara greenwashing, alltså en låtsad miljövänlighet som bara innebär ett dessa varor är liiiite mer hållbara än företagets vanliga extremt miljöskadliga varor. För om ett varumärke verkligen vill tänka på miljön, varför är då bara en liten del av deras utbud "miljövänligt". Borde man inte vilja att det gällde alla varor då?
 
Varför tycker jag då detta är så dåligt? Är det inte bra att företagen i alla fall försöker? Jo, för jag tycker helt enkelt att det ör oärlig marknadsföring. När vi ser en miljömärkt vara, tänker vi oftast att den är tillverkad ekologiskt precis som mat som är miljömärkt. Jag pratar alltså inte om mataffärer i det här inlägget utan andra företag som exempelvis Ikea, Ellos, H&M mm. 
 
Problemet är att dessa företag skapar sin egen miljömärkning som inte kräver någon kontroll av utomstående part och där dom dessutom själva kan bestämma vad dom anser är hållbart. Betyder hållbart för dom ekologiskt? - inte säkert. Betyder det plastfritt? - kanske bara hälften av varans innehåll. 
 
Som kund kan man då tro att en vara är bättre miljömässigt än vad den är. Vi luras då att spendera pengar hos dessa företag istället för att gå till ett företag med miljöprofil som faktiskt säljer på riktigt hållbara varor med miljömärkningar som har ordentliga miljökrav och kontrolleras av en tredje part. 
Blufföretaget har alltså upptäkt att dom förlorar miljömedvetna kunder och försöker lura tillbaka dessa med "hållbara kollektioner" som inte ens är hållbara. Nä fy fasen, det är så lågt!
 
Vanligast verkar detta vara för klädföretag. Ett exempel som jag tänkte ta upp är Gina Tricot och deras kollektion The good project. Men det får bli i ett annat inlägg för att det inte ska bli alltför långt. Men maken till greenwashing får man leta efter!
#1 - - Wanderlust by Jona:

Usch vad tråkigt att det är så! Liksom alla har inte det engagemanget att läsa på om miljöpåverkan alla märken har och tror att de gör något bra när de köper från dessa "miljövänliga" kollektioner :(

Svar: Exakt, det är så synd!
Johanna

#2 - - Johanna:

Håller helt med! Som konsument så tror man ju att om något sägs vara "miljövänligt" så är det också det. Man ska inte behöva göra egna efterforskningar, och det är det som företagen utnyttjar. så fult! Detsamma gäller skönhetsprodukter som märks som "ekologiska" när typ 1% av innehållet är ekologiskt... orimligt!

Svar: Ja verkligen, dom där jäkla "med ekologisk olivolja". Blir så sur!😤
Johanna