Hur jag organiserar min sopsortering

 
Hej på er!
 
Idag kommer ett inlägg om något så sexigt som min återvinning! Jag tänkte att det ibland kan ta emot lite med sopsorteringen, för att man inte hittat något bra system för den. Och en sortering som är enkel att använda och ta med är verkligen A och O för att man ska orka med den! 
Så jag tänkte visa hur jag har organiserat det med mina sopor här hemma för att det ska gå lätt och lustfyllt (nåja) att återvinna.
 
Jag bor i en etta på 33 kvm och mitt kök är på 15 kvm. Inte stort alltså men tycker ändå att det funkar att ha min sortering där. 
Det som det blir mest återvinning av för mig är plast och kartong så dom vill jag ha nära till hands. Jag använder två stora plastkassar till dessa och har dom under diskhon tillsammans med min soppåse för brännbart. Jag tog dom största kassarna jag kunde hitta som fick plats. Jag vill ju slippa gå ut med sorteringen så ofta, så något som rymmer mycket är bra tycker jag. Städgrejer, påsar och sånt har jag istället i en låda bredvid diskhon. 
 
Dom här kassarna är också i viss mån vattentäta i fall något skulle läcka från en gammal förpackning. Då kan jag bara spola av kassen i duschen och låta den torka, så kan jag använda den på nytt igen. Den ena fick jag med mina matlåda från Mathem och den andra från mamma. 
 
Tyvärr samlar dom inte in matavfall eller kompost i mitt område men jag har mailat min bostadsrättsförening och hoppas att vi kan börja med det. Till mina brännbara sopor använder jag påsar från Biobag, som är biologiskt nedbrytbara och jag har skrivit mer om dom i det här inlägget
 
Metall och glas blir det inte lika mycket av för mig så dom sorterar jag i samma behållare. Det är en låda från matkassen Årstiderna som står i ett skåp bredvid spisen. När den behöver tömmas häller jag ner allt i en pappkasse och tar med till återvinningen. Det är lite för jobbigt att ta med lådan ut och jag har inte plats för en till kasse någonstans i mitt kök. 
 
Saker som ska gå till den stora återvinningscentralen ryms inte heller i lägenheten, så dom har jag i en låda i mitt källarförråd. Jag brukar ställa dom i min hall och ta med dom ner nästa gång jag går ut. Samma sak med kläder som ska till återvinning eller second hand. 
 
Så det var det! Kanske var ett väldigt ointressant inlägg för vissa men jag själv gillar jag verkligen att se hur folk organiserar sina liv. Ordning och reda är mumma för en utbränd hjärna! Kan sitta och titta på organiseringsvideor på youtube och tycka att det är så tillfredställande. Så om ni har ett inlägg om hur ni organiserar er sopsortering så läser gärna jag det i alla fall :)
 
Ha en fin helg nu!
12 kommentarer publicerat i Miljövänligt
Taggar: förpackningar, källsortering, organisera, sopsortering, återvinning
#1 - - Sigrid :

Vilken jättefin blogg!

#2 - - Sigrid :

Vilken jättefin blogg!

Svar: Tack så mycket☺️
Johanna

#3 - - Stolt mamma:

Bra och viktigt inlägg!!!!

Kram från stolt mamma

http://unicornmum.blogg.se

#4 - - Frida G Svensson:

alltså ÄLSK på detta inlägg. vi flyttar ju till hus snart och jag har högtflugna planer på hur enastående organiserade vi ska vara där! =)

Svar: Haha, vad kul! Skriv gärna om era system, så kul att läsa tycker jag😉
Johanna

#5 - - Angelica:

Vilken smart organisering!

#6 - - Ida Jansson:

Toppen att du lyckats få ordning på detta. Inte lätt när man bor smått. Jag bor på 30 kvm så blir oftast massa kassar med burkar mm på golvet. Inte snyggt!

Svar: Ja det är knepigt. Man får försöka tänka om lite i lådorna liksom, tror jag!
Johanna

#7 - - Jessica Högberg:

Skulle önska att vi hade matåtervinning, har läst någonstans att det går att få även om huset inte har men minns inte var...

Svar: Ja det är så konstigt att det inte ordnas kommunalt för alla. Jag bodde i en liten ort i Skåne ett år och där hade alla stora soptunnor utanför husen med återvinnigsfack för allt. Så smart och underlättade verkligen!
Johanna

#8 - - Fredrikapåvinden:

Men vilken fin och intressant blogg! Själv har jag hittills haft min sopsortering under diskbänken men lagt allt i samma kasse (förutom brännbart och kompost så klart) och sedan sorterat upp på återvinningen. Den ligger precis här ute på gården och jag tömmer alltid allt en gång i veckan och bor själv så det hinner inte bli så mycket. Men jag har börjat fundera lite på att sortera allt på en gång under diskbänken. Får prova lite och se hur det funkar.

Svar: Tack vad glad jag blir☺️ Jag tycker din blogg är så fin och inspirerande!Skönt med en egen sortering nära. Jag har ju en bit så samlar alltid på mig några veckor, oftast för länge😏 Man fått hitta det sätt som funkar bäst för en själv!
Johanna

#9 - - Jessica Högberg:

Går inte att kommentera i inlägget ovanför...
Att ändra på sej i fråga om hur man gör med kännslor kan man behöva lite hjälp med... hoppas du får det!

Svar: Jo så är det ju verkligen. Har en bra psykolog som jag går till men har en paus nu iom att jag är utbränd. Men kommer nog ta upp terapin om ett tag igen!
Johanna

#10 - - Ellen Gräntz:

Ville kommentera inlägget om att sätta gränser men kom inte till kommentarsfältet där. Nåväl, tänkte säga att jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Jag är verkligen kass på att sätta gränser och att stå upp för mig själv.

Svar: Ja det är inte alls lätt tycker jag. Men ett första steg är ju alltid att bli medveten, så få man ta det därifrån. Vi får kämpa på! Kram på dig☺️🌸
Johanna

#11 - - Jessica Högberg:

Låter bra❤

#12 - - Rebecka Lindström:

Inspirerande inlägg! Jag erkänna att jag kan bli BETYDLIGT bättre på att sopsortera.. Måste jobba på det där, så detta inlägg var läsvärt!
kram :)

Svar: Vad kul att höra! Hoppas du hittar något bra system som funkar för dig☺️ Kram och ha en fin kväll!
Johanna